Прочитај ми чланак

Православне светиње опет на удару: Украјински безбедњаци претресају Саборну цркву

0

Служба безбедности Украјине заједно са полицијом врше претрес Саборне цркве Светог Покрова у граду Бориспољу у Кијевској области

Главно одељење Службе безбедности Украјине саопштило је да спроводи „мере безбедности“ на територији Саборног храма канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Кијевској области, преносе „РИА Новости“.

„Служба безбедности Украјине, заједно са националном полицијом и добровољачким формацијама територијалних заједница, у оквиру систематског рада на сузбијању субверзивних активности руских специјалних служби у Украјини, спроводи мере безбедности на територији Саборне цркве Покрова Пресвете Богородице у граду Бориспољу у Кијевској области“, наводи се у саопштењу.

Синоћ је СБУ претресла три манастира канонске УПЦ у Житомирској области, саопштила је украјинска Служба безбедности.

„У Житомирској области настављају се мере безбедности СБУ на објектима Украјинске православне цркве. Овог пута ради се о Коростенском округу, Житомирска област“, додаје се у саопштењу.

Како се наводи у саопштењу, врше се провере у просторијама и на територији женског ставропигијског манастира, мушког манастира Овручко-коростенске епархије, скита манастира у част Светог Силуана Атонског.

„Службеници за спровођење закона, заједно са представницима верских организација, врше инспекцију територије и просторија како би идентификовали особе које би могле бити умешане у незаконите активности и предмете забрањене за промет на територији Украјине“, напомиње СБУ.

Подсећамо, служба безбедности Украјине покренула је кривични поступак након што су на литургији у Кијевско-печерској лаври верници наводно певали песму која „велича Русију“.

Свештеник Кијевско-Печерске лавре канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) суспендован је са служења литургије и молебана након што се током његове службе, наводно, чула песма о „величању Русије“.

Такође, СБУ је 22. новембра заједно са Националном полицијом и Националном гардом извршила претрес свештенства у Кијевско-печерској лаври, као и у два манастира на територији Сарненско-полеске епархије Украјинске православне цркве (УПЦ) у Ровенској области. Саслушано је више од 50 људи и пронађена је „проруска литература“. 

Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини, све су учесталији напади украјинских националиста на цркве, свештенство и вернике канонске УПЦ.