Прочитај ми чланак

ПОРУЧИО ЗЕЛЕНСКОМ ДА СЕ УБИЈЕ, па пронађен мртав: Познати украјински политичар…

0

Бивши украјински посланик Иља Кива пронађен је мртав у Русији, а неименовани украјински извор рекао је за Ројтерс да је за његово убиство одговорна Служба безбедности Украјине (СБУ).

Кива је био посланик у украјинском парламенту пре почетка специјалне руске војне операције у фебруару 2022. године, али је током рата био у Русији. Телевизија РЕН јавила је да је тело бившег посланика Врховне раде Иље Киве пронађено у Подмосковљу.

– Тело познатог украјинског политичара, бившег посланика Врховне раде Иље Киве, пронађено је у подмосковском Одинцову – јавила је телевизија. Околности и узроци смрти бившег посланика Раде нису познати. На лицу места налазе се припадници хитне службе.

Бројни украјински медији пишу, позивајући се на неименоване изворе, да је Кива убијен у Подмосковљу у оквиру „специјалне операције СБУ“. Последњи пост на „Телеграму“ Кива је посветио краху политике Володимира Зеленског и позвао га да изврши самоубиство.

Он је познат по томе што је критиковао званични Кијев, због чега је затражио политички азил у Русији. У Украјини је оптужен за издају земље. Он је прошле године саопштио да су официри руске Федералне службе безбедности (ФСБ) и руске војне обавјештајне службе (ГРУ) спречили његово убиство.

У новембру ове године, суд у Лавову осудио је Киву у одсуству на 14 година затвора уз конфискацију имовине. Проглашен је кривим за позиве на „агресивни рат“ и насилну промену власти, издају и јавну употребу комунистичких симбола. Он је стављен на међународну потерницу.