Прочитај ми чланак

Пољски ратари: Путине, доведи у ред Украјину и Брисел, a и наше руководство

0

Незадовољни пољски фармери који блокирају пут на граници са Украјином, чини се, више и даље виде него њихове власти. На једном од трактора из колоне примећен је транспарент на којем је исписано да је руски председник Владимир Путин, иако означен као лидер непријатељске државе, једина узданица у решењу њихових проблема.

„Путин ће се обрачунати и са Украјином и са Бриселом и са нашом владом“, пише на плакату, слику је поделио телеграм канал „Соловјов“.

Пољске пољопривреднике од раније бије глас да сарађују са руским властима.

Сумњу да пољски фармери, који су у знак протеста истоварили жито из украјинских камиона на пут у близини границе, делују у интересу Русије, изнео је градоначелник Лавова Андреј Садовој.

Градоначелник Лавова се огласио на друштвеним мрежама и назвао пољске пољопривреднике који протестују „проруским провокаторима“. Бацање жита је „подао и сраман“ чин, рекао је он и објаснио да Украјинци „својом крвљу заливају поља која рађају ово жито“.

Пољске камионџије и фармери започели су блокаду кључних граничних пунктова почетком октобра у знак протеста због одлуке ЕУ да украјински пољопривредници не морају да траже дозволу за улазак у блок. Пољаци – иначе ватрене присталице Кијева – тврде да су мере уведене након избијања сукоба у Украјини довеле до нелојалне конкуренције и смањиле цене пољопривредних производа.

Блокада је укинута пре месец дана, након што је влада попустила пред захтевима демонстраната, који су укључивали поновно успостављање система дозвола за украјинске камионџије, усвајање владиних субвенција за пољски кукуруз и мораторијум на повећање пореза.

Међутим, блокада граничног прелаза са Украјином је настављена. „Немамо другог избора“, рекао је у петак за АФП Марцин Вилгос, организатор акције у Дорохуску. Проток украјинске робе, која се производи без усаглашености са стандардима и процедурама ЕУ, превелик је терет за пољски пољопривредни сектор, рекао је он.

Пољска полиција привела је пољопривредника који је на свој трактор окачио транспарент којим позива председика Русије Владимира Путина у помоћ, уз молбу да се „позабави Украјином, Бриселом и нашим (пољским) владарима“, саопштиле су власти.