Прочитај ми чланак

Покренути кинжал, циркон, авангард, а стиже и сармат

0

Планови Москве за распоређивање новог, напредног наоружања, који су први пут откривени 2018. године, реализовани су, изјавио је руски председник.

Владимир Путин обратио се данас Федералној скупштини и изложио визију онога што очекује Русију у наредних неколико година.

У делу говора у коме је спомињао руско оружје, Путин је рекао да су руске трупе вец́ користиле хиперсоничне ракете кинжал и циркон у борби, погађајуц́и украјинске војне циљеве високе вредности.

„Стратешке хиперсоничне једрилице авангард и ласерски систем пересвет су вец́ у употреби“, такође је рекао руски лидер, пренео је портал Раша тудеј.

Иначе, хиперсонична једрилица је возило које је обично дизајнирано за испоруку нуклеарног уређаја. Може да путује кроз атмосферу на великој надморској висини и великом брзином и може да маневрише да избегне пресретање.

Затим је обећао да ће Москва ускоро објавити снимке тешких стратешких интерконтиненталних балистичких пројектила сармат, додајући да су испитивања крстарец́е ракете неограниченог домета буревестник на нуклеарни погон и нуклеарног подводног дрона посејдон близу завршетка.

„Ти системи су потврдили своје високе – јединствене, могао бих рец́и без претеривања – спецификације“, рекао је Путин о системима оружја.

Подсетимо, дуго се спекулисало о употреби кинжала у рату у Украјини, а британско Министарство одбране, које свакога дана ажурира податке са украјинског фронта, у више наврата је наводило да је тај систем један од главних адута руске војске.

Такође, Британци су приметили и да је било шест месеци паузе у коришћењу кинжала у Украјини, а да је први следећи пут „супероружје“, балистичка ракета „АС-24 кинжал“ лансирана 14. децембра прошле године.