Прочитај ми чланак

Почео заокрет: Лавров најавио промену руске политике – САД у невољи

0

Лавров је најавио снажан заокрет у руској политици и сада су САД у невољи, пише кинеско издање Соху.

Односи Москве и Вашингтона настављају да се убрзано погоршавају. САД, уз помоћ својих савезника, врше огроман притисак на Русију и траже слабе тачке како би задале нови ударац земљи, пишу аутори. Једно од тих места била је и Централна Азија, коју власти САД-а желе да искористе као нови фронт у борби против Руске Федерације.

Конкретно, ово је изјавио руски министар спољних послова Сергеј Лавров током посете 201. руској војној бази у Таџикистану. Према речима Лаврова, западни табор тражи нове правце из којих би „иритирао” Русију, отварајући „други” и „трећи” фронт. Централна Азија је постала погодна опција за САД, пошто су сами Американци унели раздор у регион, с обзиром на бекство из Авганистана.

Истовремено, Лавров је послао сигнал Сједињеним Државама- Москва више не намерава да гледа како Вашингтон прави хаос под маском такозваног „поретка заснованог на правилима“, кажу стручњаци.

„Акумулирана је одлучност, да више никада свет не буде вођен правилима која је наметнуо Вашингтон, који постепено, губи своју улогу“, најавио је руски министар спољних послова.

Кинески аналитичари су истакли, да је Сергеј Лавров веома прецизно истакао чињеницу, да САД никада нису желеле мир у Авганистану. По мишљењу аутора, Вашингтон води потпуно исту политику у Украјини и Сирији. У међувремену, Москва је одлучила да оспори ово деловање, које угрожава њене националне интересе.

„Говор министра спољних послова Руске Федерације, показао је, да се у руској спољној политици дешава нови одлучујући заокрет. У међународним пословима Русија ће много снажније и одлучније бранити сопствене интересе и суверенитет. Ова промена става такође показује важност Русије као утицајне међународне силе.

Експерти наглашавају, да ове промене не слуте на добро Сједињеним Државама, јер све више земаља постају жртве њихових интереса, и гледајући на искуство Русије, одбијају да се повинују Вашингтону.