Прочитај ми чланак

Почео пројекат: Брашно од цврчака добија зелено светло у Италији!

0

Нутринсецт, компанија из Италије, постала је пионир у прехрамбеној индустрији добијајући одобрење за продају брашна од цврчака намењеног људској употреби.

Овај иновативни производ, богат хранљивим материјама, уводи нову еру у исхрани, изазивајући традиционалне гурмане и супротстављајући се покушајима владе да ограничи коришћење инсеката у исхрани.

Јозе Франческо Чијани, директор компаније, изразио је одушевљење овим значајним кораком: „Ово представља прекретницу у историји хране. Наше брашно од цврчака, које обилује протеинима и микрохрањивима, сада може бити коришћено у разним прехрамбеним производима.“

Мотивација иза ове иновације произлази из Чијанијеве жеље да пронађе одржив и алтернативан извор протеина.

Од 2020. године, милиони цврчака се узгајају у контролисаној средини у фабрици у централној Италији. Цврчци се затим прерађују и мељу у фино брашно, које је до сада било доступно само за исхрану кућних љубимаца.

Европска унија је 2023. године одобрила продају инсеката за људску употребу, што је у Италији резултирало низом прописа усмерених ка спречавању мешања инсеката са традиционалним јелима.

Власти су наглашавале потребу за јасним означавањем порекла и коришћењем латинског назива „Acheta domesticus“ (домаћи цврчак) на паковањима.

Након расправа и преиспитивања, влада је попустила и увела строга правила обележавања. Чијани је поздравио ову одлуку и позвао министра пољопривреде да се увери у квалитет и нутритивну вредност брашна од цврчака.

Предности конзумирања инсеката су многобројне. Они су богати протеинима, витаминима и минералима, а узгајају се уз минималан утицај на животну средину. Процењује се да ће тржиште јестивих инсеката у Европи до 2030. године достићи 2,7 милијарди евра.

Брашно од цврчака Nutrinsectа ће бити доступно прехрамбеним компанијама, угоститељским објектима и онлине купцима. Чијани је оптимистичан у вези са прихватањем производа, истичући да је 100% произведен у Италији и да се по укусу може упоредити са семенкама бундеве, лешницима и шкампима.

Ова иновација у свету хране отвара врата новим могућностима и указује на одржив и нутритивно богат извор протеина. Хоће ли брашно од цврчака освојити италијанске кухиње? То ће време показати, али ова прекретница у прехрамбеној индустрији већ је забележена.