Прочитај ми чланак

Пентагон пустоши залихе да би наоружао Израел и Украјину

0

Министарство одбране САД формирало је нову радну групу која претражује залихе у потрази за оружјем, које ће слати на Блиски исток и у Украјину

Новоформирани тим унутар Пентагона добио је задатак да претражује залихе САД, тражећи муницију за снабдевање Израела који дневно изводи стотине ракетних напада на Хамас.

До претраге складишта долази у тренутку када се одбрамбена индустрија и Пентагон боре да пошаљу оружје у Украјину и задрже ниво сопствених залиха.

Нови напор је, наводи „Политико“, најновији показатељ колико је Америци важно да наоружа Израел али и пружа увид у изазове са којима се суочавају САД које сада шаљу оружје и опрему за два прекоморска сукоба одједном.

Израел је већ потрошио више од 8.000 комада прецизне муниције, а са Хезболахом који се назире на његовој северној граници и ратом који показује мало знакова краја, влада је жељна да обнови залихе.

Добар део те исте муниције такође је кључан за америчке ратне планове у Индо-Пацифику и другде и допремљена је у Украјину током прошле године.

Потреба да се транспортују залихе и Украјини и Израелу довела је америчку одбрамбену индустрију до „преломне тачке“, каже Дак Хардвик, потпредседник за међународне послове у Асоцијацији за аерокосмичку индустрију, индустријској трговинској групи.

„У протеклих 30 година нисте имали два права сукоба која су се дешавала истовремено са потенцијалним трећим у три различита региона света“, рекао је он, мислећи на наводну кинеску инвазију на Тајван.

Иако је сукоб у Украјини другачији од израелског, постоји оружје које обе земље желе од САД, укључујући артиљеријске гранате од 155 мм, заједно са бомбама малог пречника, које се лансирају из ваздуха, муницијом за директан напад и ракетама „хелфајер“. Ти захтеви ће само расти, а САД настављају да се спремају за потенцијални сукоб са Кином.

Имајући у виду ове супротстављене приоритете, крајње је време да руководство Пентагона организује вечеру са лидерима индустрије да искрено говоре о томе шта се може учинити како би се повећала производња за попуњавање залиха америчких војних складишта, рекао је Џош Киршнер, генерални директор консултантске компаније „Бикон глобал стратеџиз“.

Док званичници Министарства одбране, укључујући министра одбране Лојда Остина, кажу да САД могу да се носе са Украјином и Израелом у исто време, постоји све већи скептицизам у погледу способности САД да одржи корак, посебно јер су украјински захтеви већ оптерећивали систем.

Још у јануару је Центар за стратешке и међународне студије објавио студију у којој се наводи да би се Пентагон брзо суочио са великим недостатком оружја ако би се борио против велике силе попут Кине због тренутног мирнодопског нивоа производње.

Подизање до ратног нивоа значи отварање нових производних линија, брзо потписивање уговора и запошљавање више радника – тежак задатак за земљу која заправо није у рату, наводи „Политико“.

Очекује се да ће Пентагон ове недеље објавити још једну испоруку оружја Кијеву у вредности од 150 милиона долара, укључујући гранате од 155 мм, заједно са „патриот“ системима и другим ракетама противваздушне одбране. Војни званичници су се обавезали да ће повећати производњу граната од 155 мм на 100.000 месечно до 2025. године, са око 14.000 месечно на почетку ове године.

Разлике између Украјине и Израела значе да ће они обнављати залихе различитим брзинама, што отежава предвиђање да ли, или када, производња муниције опадне.

За разлику од Украјине, Израел има једну од најнапреднијих и најбогатијих војски на свету, и дели дубоке везе са америчким компанијама које производе војну опрему. Украјина је, у међувремену, у раној фази покушаја да изгради везе са америчком одбрамбеном индустријом.