Прочитај ми чланак

Паника у Кијеву: Руси почели лансирања нових ракета које заобилазе топлотне замке

0

Руска војска користи нове противваздушне вођене ракете „9М333“ у зони специјалних операција, које не реагују на топлотне замке које користи украјинско ваздухопловство.

Ракета „9М333“ је део противваздушног ракетног система „Стрела-10М3“ и има мултиспектралну главу за навођење, што омогућава разликовање правог циља од лажног термичког.

Искуство употребе „9М333“ у зони специјалне операције, показује да је пројектил веома добро заштићен од сметњи, посебно од топлотних замки, заобилазећи их и погађајући мету. У осам од десет случајева ракета погађа циљ када се летелице противника суоче са термалним замкама, што значи да је ефикасна у 80% случајева.

Уз помоћ „9М333“ у зони специјалне операције, успешно су гађани хеликоптери и авиони украјинских снага, посебно јуришни авиони Су-25. Поред тога, ракета обара дронове димензија од један до један и по метар.

Постављање лажних термичких циљева, је стандардни начин да се борбени авиони и хеликоптери заштите од противваздушних пројектила са инфрацрвеном главом за навођење. Топлотне замке су патроне са пиротехничким пуњењем које летелица избацује у ваздух. Они стварају снажан извор топлотног зрачења, надмашујући зрачење мотора. Ове замке се поново циљају, на пример, ракетама МАНПАДС.

Произведен од концерна Калашњиков, „9М333“ је дизајниран за уништавање нисколетећих авиона и хеликоптера, као и даљински управљаних авиона и крстарећих ракета у било које доба године у условима употребе спуштених, падобранских и модулираних организованих оптичких сметњи.

Ракета има три начина рада главе за навођење- фотоконтраст, инфрацрвени и ометање – то је њена предност у односу на друге ракете ове класе. Способан је да гађа циљеве на удаљености до пет хиљада метара, док брзина циљева може да достигне 680 метара у секунди, а висина лета је од десет до 3,5 хиљада метара.

Први пут је ракета „9М333“ јавно приказана на Војном форуму 2020. године. У децембру исте године успешно је прошла квалификационе и летне тестове, а у октобру 2021. године, периодична тестирања ракете су обављена са позитивним резултатом.