Прочитај ми чланак

Паника: Руси ће нас напасти – Питање је само времена …

0

Лауринас Касчиунас, шеф Комитета за националну безбедност литванског парламента, сматра да Русија нема капацитет за конвенционални рат са западним земљама.

Према његовим речима, Русији ће бити потребно још пет до седам година да обнови војни арсенал испражњен ратом у Украјини, навео је он у извештају литванском парламенту. Истовремено, Кашјунас сматра да су могући хибридни сценарији попут „инвазије без намере окупације или напада на стратешке циљеве”.

„Могуће су сиве зоне, сценарији попут напада Хамаса који смо видели у Израелу, саботажа стратешких циљева“, рекао је Качунас (41) у говору пред литванским парламентом.

Литванија је пре месец дана повећала безбедност свог ЛНГ терминала након што је оштећен гасовод Балтикконектор.

„До краја године имаћемо капацитете да надгледамо разне подводне објекте без посаде и управљамо претњама”, рекао је тада Кашјунас, политичар из странке десног центра Домовинска унија – Литвански демохришћани. Према његовим речима, држава купује безбедносне системе не само да би заштитила ЛНГ већ и друге компаније у енергетском сектору.Кашјунас је открио да се о томе разговарало и пре инцидента са гасоводом који повезује Финску и Естонију.Тај догађај је убрзао одлуку“, рекао је.

У Литванији се много расправља о могућности да их Русија нападне. Габријелијус Ландсбергис, министар спољних послова, недавно је рекао да је руски напад на балтичке земље и друге чланице НАТО-а „питање времена“.

Али председник Гитанас Науседа се није сложио са њим, позивајући га да „седне и охлади се“. У међувремену, председник Летоније Едгарс Ринкевичс рекао је да верује да Москва „заиста може да започне рат” против земаља на источном крилу НАТО-а ако у будућности одлучи да из рата у Украјини изађе као победник.