Прочитај ми чланак

ПАЛА ЦЕНА ЛИТИЈУМА: Рио Тинто одустаје од великих улагања

0

„Уз континуирано коришћење електричних возила би се обезбедио наставак раста потражње за литијумом, али би цена овог метала могла да буде променљива у будућности“, песимистичан је извршни директор Рио Тинта Јакоб Стаусхолм.

Он је рекао да ће његова компанија од сада избегавати било какве велике инвестиције у индустрији литијума и уместо тога тражити начине да побољша технологију екстракције литијума, преноси Ројтерс.

Недавни пад потражње за електричним возилима изазвао је велики пад цена литијума, при чему је и вредност агенције која прати цене руде Benchmark mineral intelligence пала за више од 80% у последњих 12 месеци.

Ово је навело велике рударске компаније да одустану од улагања у литијум. Рио Тинто је за сада једна од ретких великих рударских компанија које су још спремне да инвестирају у литијум.

„Заузели смо доследан став да ће цене материјала за батерије бити променљиве. У идеалном случају, биће потребан већи капацитет батерије, тако да то нису само батерије за електрична возила (ЕВ) већ и стационарне батерије. Свет ће имати више батерија, не сумњам у то – и стога ће бити потребно више литијума“, рекао је извршни директор Рио Тинта Ројтерсу.

Власници ове компаније су ипак одборили учешће у огромном и прескупом рударском пројекту у Републици Гвинеји заједно са најмање још седам других компанија, од којих су пет из Кине. Укупна инвестиције износи око 25 милијарди долара, а Рио Тинто ће учествовати са 6,2 милијарде.