Прочитај ми чланак

ОТКРИЛИ МОЋАН ЛЕК: Руси направили вакцину која лечи све?

0

Руски научници су открили револуционарни лек који ће моћи да излечи рак, сиду, хепатитис и туберкулозу. Тајна је у модикацији ћелија нашег имуног система.

Научници из руског града Новосибирска открили су нове екасненачине борбе против онколошких и инфекцијских болести, укључујући сиду и туберкулозу.

Лекари су модиковали дендритске ћелије, које су дио имуног система. Директор Научноистраживачког института за фундаменталну и клиничкуимунологију Владимир Козлов каже да је лоше функционисање имунитета један од разлога обољевања од сиде, хепатитиса Б и туберкулозе.

Руски научници су успели да направе вакцину на бази дентритских ћелија. Током лабораторијских истраживања утврђено је да се модифковане ћелије супротстављају туморима шест пута активније од „обичних“ ћелија.

Вакцина је прошла клиничка испитивања: оболели од рака дојке и јајника примали су лек током и после хемотерапије. Код њих нису забележена нежељна дејства, а осим тога, пацијенти се нису обратили докторима због рецидива тумора.

Нови лек је ефкасан и против хепатитиса Б. Научници сматрају да је највећа предност вакцине њена „прецизност“. Наиме, она утиче само на инфциране ћелије, не штетећи здравим органима.

У овом институту истичу да би, пре свега, требало купити одговарајућу медицинску опрему и променити законодавство у сфери здравствене заштите како би нови лек добили сви они којима је он неопходан.