Прочитај ми чланак

Од тога нема ништа: САД би да увуку Индију у НАТО и окрену је против Русије и Кине

0

Сједињене Америчке Државе покушавају да утичу на Индију да уђе у „НАТО плус” јер, како оцењују за Спутњик експерти, на овај начин желе да удаље Њу Делхи од Москве и направе нови војно-политички блок у Азији који ће бити усмерен против Русије и Кине.

Амерички амбасадор у Индији Ерик Гарсети изјавио је у интервјуу индијској телевизији Вион да би Индија, као један од најближих партнера САД, са којим се односи интензивно развијају, требало да одлучи да ли ће се придружити групи „НАТО плус”.

„Ојачали смо нашу одбрамбену сарадњу, а то је немогуће било замислити пре 30 – 40 година, приближавамо се Индији чак и више него што се приближавамо нашим најближим савезницима: заједничка производња, могућност да се Индији продају важни војни системи и техника, како би се осигурала безбедност Индије. Мислим да су све варијанте развоја сарадње сада на столу“, изјавио је он.

Гарсети је истакао да ће Индија сама донети одлуку како ће поступити, али да је уверен да било да је реч о групи КВАД (САД, Индија, Јапан и Аустралија), било да је реч о Индопацифичком региону, две земље су део истог региона и желе да осигурају заједничку безбедност.

Међутим, експерти сматрају да од овога нема ништа. Индија неће правити никакве нагле потезе из разлога што цени свој неутрални статус и партнерство са Москвом. Њу Делхи се, како кажу, неће усудити да иде на овакву међународну ескалацију и да се позиционира као присталица и савезник НАТО блока.

Американци желе сарадњу са Индијом из користи

Владимир Брутер, политички аналитичар, сматра да амерички амбасадор у Индији својим изјавама покушава да привуче Њу Делхи за активнију сарадњу са колективним Западом.

„Сједињене Америчке Државе имају циљ да прошире свој утицај на велики број земаља. Међутим, што се тиче Индије, ова земља има трећу економију у свету и не планира ни са ким да се посебно зближава. Мислим да Индија са САД неће потписивати никакве документе који могу да ограниче њен суверенитет. Ова земља је перспективна и јака. И то јој даје за право да се не налази ни у чијем табору“, објашњава саговорник Спутњика.

Слично мишљење дели и руски политиколог Алексеј Макаркин, који објашњава да су Сједињене Америчке Државе заинтересоване за сарадњу и зближавање са Индијом искључиво ради своје користи.

„Индија се позиционира као светски актер. Ова земља има значајан економски потенцијал и велике спољнополитичке амбиције. Њу Делхи има ауторитет у Азији. Многе земље је доживљавају као државу чије мишљење мора да се слуша. И због тога су Американци вероватно заинтересовани да активно сарађују са Индијом. Њима је важно да се Њу Делхи зближи са Америком и Западом. Није искључено да САД хоће блиске односе са Индијом и због тога што ова држава купује нафту од Русије. То им, на први поглед, може бити од користи“, децидан је стручњак.

Покушај окретања Индије против Русије и Кине

С друге стране, не искључује се могућност да Американци неће покушати да окрену Индију против Русије и Кине, упозорава саговорник.

„Сједињене Америчке Државе би вероватно желеле да Индија смањи сарадњу са Кином и Русијом у неким другим областима. Пре свега, овде се може радити о војно-техничкој сарадњи. Индија је куповала од Совјетског Савеза војну технику, а сад је купује од Русије. Ова земља је један од највећих партнера Русије у војно-техничкој сфери. Међутим, Американци су из политичких и економских разлога заинтересовани да Њу Делхи више купује, на пример, америчку или западну војну опрему.“
Према мишљењу политиколога Павела Фелдмана, Вашингтон користи садашњу војно-политичку ситуацију у свету како би „удаљио земље Азије од Русије“.

„Вашингтон настоји не само да удаљи Индију и друге државе региона од Русије и стави их у орбиту америчког утицаја, већ и да од њих направи нови војно-политички блок, чији би се чланови заједнички супроставили Руској Федерацији и Кини“, изјавио је стручњак за РТ.

За ово постоје одређени предуслови, јер су неки високопозиционирани представници индијске пословне и политичке елите веома чврсто повезани са англосаксонским естаблишментом. Међутим, Индија неће предузети никакве кораке у овом правцу док не буде јасно ко ће бити на челу следеће америчке администрације, сматра Павел Фелдман.

Специјални комитет америчког Конгреса за стратешке конкуренције између САД и Комунистичке партије Кине у препорукама објављеним 24. маја 2023. године је навео да „победа у стратешком такмичењу са Комунистичком партијом Кине и осигурање безбедности Тајвана захтева од САД да ојачају везе са савезницима и партнерима за безбедност, укључујући и Индију“.

„Укључивање Индије у механизам безбедности ‘НАТО плус’ ће бити заснован на тесној сарадњи САД и Индије у циљу учвршћивања глобалне безбедности и одвраћања агресије Комунистичке партије Кине у Индо-пацифичком региону“, наводи се у документу.

Координатор Беле куће за питања у Индо-пацифичком региону Курт Кемпбел је почетком 2023. године издвојио Индију као један од основних праваца дипломатских активности САД за ову годину.