Прочитај ми чланак

New York Times: Израел годину дана пре напада знао све детаље Хамасовог плана

0

Наводи да је то план на 40 страница, али да су у Тел Авиву сматрали да Хамас није у стању да га изведе

Израелске власти знале су за борбени план Хамаса по којем је изведен напад 7. октобра! И то: више од годину дана пре него што се он догодио, објавио је израелу више него наклоњени New York Times.

Водећи лист америчких либерала притом се позвао на „документе и преписку“ у које је имао увид.

Навео је да израелски војни и обавештајни официри нису озбиљно схватили план, сматрајући га превише тешким за спровођење.

New York Times открива да се ради о документу од 40 страница, који су израелске власти водиле под кодираним називом „Зид Јерихона“, а у њему је – тачка по тачка – описана инвазија која се догодила 7. октобра и резултирала смрћу око 1.200 Израелаца.

У преводу тог документа на енглески једино није назначен датум напада, али је детаљно описан напад који ће имати за циљ савладавање утврђења око појаса Газе, заузимање израелских градова и јуриш на кључне војне базе.

New York Times наглашава да је Хамас следио тај план „са невероватном прецизношћу“.

План је такође садржавао детаље о локацијама и снази израелских војних снага, комуникационих центара и друге осетљиве информације.

Зато се – тврди њујоршки лист – намеће питање: како је Хамас прикупљао обавештајне податке и да ли је било цурења информација из израелских безбедносних агенција.

New York Times закључно указује:

„Документ је широко кружио међу израелским војним и обавештајним званичницима, али су стручњаци те земље закључили да напад таквих размера и амбиција превазилази Хамасове могућности. Нејасно је да ли су премијер Бењамин Нетањаху и други израелски највиши политички лидери видели документ“.