Прочитај ми чланак

НЕМОЋНИ Укинули санкције Нигеру! Не могу им ништа, нису више колонија

0

Регионални блок западноафричких држава ECOWAS саопштио је да је укинуо путничке, трговачке и економске санкције које су прошле године увели Нигеру због тога што је војска у тој земљи извршила државни удар и сменила прозападног председника, а потом су отерали и све стране колонијалне власнике рудних богатстава, страну војску и амбасадоре западних сила које су их деценијама колонизовале.

Нигеру су тада сви претили, од Америке, преко Француске до афричких колонија које је требало чак и да их нападну. Ипак, то се није десило, а сада су им укинули и санкције, потврдио је председник Комисије ECOWAS Омар Али Тураи након састанка блока, у главном граду Нигерије, Абуџи.

Укидање санкција Нигеру је „на чисто хуманитарним основама“ како би се ублажиле патње изазване њима, рекао је Тураи новинарима.

„Међутим, циљане појединачне санкције, као и политичке санкције – остају на снази“, додао је он.

Занимљиво је да се економска ситуација у земљи побољшала од кад су се ослободили као колонија, а пре неколико дана је војна управа поручила Француској да „мора да плати у готовини све што је деценијама крала из Нигера“ (мисли се пре свега на велика рудна богатства јер је Нигер богат златом, дијамантима, уранијумом…).