Прочитај ми чланак

Немачке трупе започињу прво веће ангажовање у иностранству од Другог светског рата

0

ВИЛНУС, Литванија (АП) – Литвански лидери поздравили су „историјски догађај” пошто је Немачка у понедељак почела да распоређује трупе у балтичкој земљи – чланици НАТО-а – обележавајући први пут од Другог светског рата да ће немачке снаге бити базиране ван земље на дугорочној основи.

Око двадесетак војника стигло је у Литванију, постављајући темеље за још 150 који ће им се придружити касније ове године. Очекује се да ће распоређивање достићи своју пуну снагу од 5.000 до краја 2027.

„Ово је први пут да смо трајно стационирали такву јединицу ван Немачке“, рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус у Берлину на церемонији испраћаја од прелиминарне команде немачко литванске бригаде, преноси немачка новинска агенција дпа. Писторијус је то назвао „важним даном за немачку војску“.

У главном граду Литваније, Виљнусу, министар одбране Лауринас Кашћунас рекао је да је тај потез „одличан пример“ за све земље на источном крилу НАТО-а, на граници са Русијом и њеним савезником Белорусијом.

„Створићемо такву архитектуру одбране и одвраћања да ниједан противник са истока неће ни помислити да тестира члан 5 НАТО-а“, рекао је он новинарима.

Члан 5 о колективној одбрани је у срцу 32-члане Организације Северноатлантског пакта. У њему се наводи да се оружани напад на једног или више чланова сматра нападом на све.

Око 4.800 војника и око 200 цивила са немачком војском биће стално стационирано у Литванији, коју све више забрињавају суседи.

Према споразуму, Литванија припрема војне базе за немачку бригаду која ће бити распоређена у овој балтичкој држави која се граничи са руском ексклавом Калињинград на западу и Белорусијом на истоку.

Немачка војска, Бундесвер, од 1990-их учествује у дугорочним операцијама у иностранству, прво на Балкану, а потом и у борбеним операцијама у Авганистану. У овом тренутку, Бундесвер каже да су немачки војници распоређени у Европи, Азији и Африци, као и на Медитерану.

Међутим, ово је прво стално самостално немачко распоређивање, а не на ротацији као део мултинационалних снага.

Кашћунас је рекао да се очекује да ће немачка бригада достићи пуни оперативни капацитет до 2027. године.

„За нас то значи ефикасније одвраћање непријатеља и још већу безбедност. То је пример изузетног вођства и посвећености јер заправо видимо колективну одбрану и јединство НАТО-а на делу“, додао је начелник одбране Литваније Валдемарас Рупсис.

Очекује се да ће до једне трећине војника довести чланове својих породица, наводи литванско министарство одбране.

Писторијус је рекао да ће Немачка „учинити све што је у нашој моћи да опреми бригаду како треба да буде опремљена од самог почетка“.