Прочитај ми чланак

Немачка уводи “олакшице” за промену пола код малолетне деце

0

Очекује се да ће немачки посланици у петак гласати о владином плану да се трансродним, интерсексуалним и небинарним особама олакша промена имена и пола у званичним документима.

„Закон о самоопредељењу“, једна од неколико друштвених реформи које је либерално оријентисана коалициона влада канцелара Олафа Шолца обећала када је ступила на дужност крајем 2021. године, ступиће на снагу 1. новембра.

То би омогућило одраслима да промене своје име и законски пол у матичним службама без даљих формалности. Морали би да обавесте канцеларију три месеца пре промене.

Постојећи „транссексуални закон“, који датира четири деценије уназад, захтева од појединаца који желе да промене пол на званичним документима да прво добију процену од два стручњака „довољно упознати са конкретним проблемима транссексуализма“, а затим и судску одлуку.

Откако је тај закон састављен, највиши немачки суд је укинуо друге одредбе које су захтевале да се трансродне особе разведу и стерилишу, као и да се подвргну операцији промене пола.

Нови закон се фокусира на правни идентитет појединаца. То не укључује никакве ревизије немачких правила за операцију промене пола.

Нова правила дозвољавају малолетницима старијим од 14 година да промене име и законски пол уз одобрење родитеља или старатеља; ако се не слажу, тинејџери би могли тражити од породичног суда да их поништи.

У случају деце млађе од 14 година, родитељи или старатељи би морали да поднесу пријаве у матичној служби у њихово име.

Након што формална промена имена и пола ступи на снагу, даље промене неће бити дозвољене годину дана. Нови закон предвиђа да оператери, на пример, теретана и свлачионица за жене и даље одлучују ко има приступ.

Најк Славик, једна од две трансродне жене које су изабране за посланице 2021. године, рекла је уочи гласања у доњем дому парламента или Бундестагу да би јој нова правила уштедела више од годину дана рада на судовима, тражења стручних процена и трошкова скоро 2.000 евра (2.150 долара).

„Коначно желимо да то олакшамо“, рекао је Славик, посланик Зелених, једне од владајућих партија, за телевизију АРД. „Многе друге земље су кренуле овим путем, а Немачка једноставно следи њихов пример у значајном поједностављењу ове регистрације.

Између осталог, шпански парламент је почетком 2023. усвојио закон који омогућава особама старијим од 16 година да промене свој законски регистровани пол без икаквог медицинског надзора.

У Великој Британији, шкотски парламент је 2022. године усвојио закон који ће омогућити особама старијим од 16 година да промене ознаку пола на личним документима самопријавом. Британска влада је ставила вето на то, одлуку коју је највиши грађански суд Шкотске потврдио у децембру.

У другим социјално либералним реформама, Шолцова влада је легализовала поседовање ограничених количина канабиса; ублажио правила о стицању немачког држављанства и укинуо ограничења за поседовање двојног држављанства; и окончао забрану лекарима да „рекламирају“ услуге абортуса. Истополни бракови су већ легализовани 2017. године.