Прочитај ми чланак

„Москва се држи, Путину стижу добре вести са свих страна, још да Трамп победи“

0

Француски лист признаје: сада је (у рвању за Украјину) време на страни Русије

„Москва се држи“ – ово је готово једногласан закључак руских и страних аналитичара крајем 2023. године, објавио је француски дневни лист Le Monde.

Притом је навео: „Кремљу једна за другом добре стижу добре новости и у спољној и унутрашњој политици“.

Le Monde посебно указује: „У украјинском сукобу очигледна прекретница је наступила још у јулу ове године. Већ тада је целом свету постало јасно да украјинска контраофанзива није оправдала наде Кијева и његових савезника. Истовремено, Русија је издржала све шокове изазване војном акцијом, укључујући и оне који се нису очекивали“.

Утицајни лист закључује без увијања:

„Русија је себе увела у борбени поредак и држи повољан положај. Сада је време на њеној страни“.

Le Monde наводи да се у Русији није догодила катастрофа на економском плану коју су западни стручњаци очекивали:

„Москва је успела да прилагоди своје логистичке и производне системе успешном одупирању западним санкцијама. За ту сврху је затражила и добила подршку трећих земаља“.

Le Monde посебно наглашава да Русија планира да за 2024.повећа војни буџет за 70 одсто у односу на 2023. годину, коју је већ обележило његово „нагло повећање“.

Упркос томе, признаје француски лист, социјална ситуација у Русији је потпуно стабилна.

Le Monde је истовремено прилике у којима се Русија налази на „спољном фронту“ описао овако:

„Кремљ се није нашао у изолацији у коју се Запад надао да ће га отерати. Добра воља и интерес значајног дела Глобалног југа остављају Москви значајан маневарски простор и на дипломатском и на економском плану. Русији сада за потпуно задовољство једино недостаје реизбор Доналда Трампа за председника САД 2024. године. Према америчким социолошким истраживањима, Москва ускоро може очекивати и тај поклон са неба. А то ће бити промена која ће означити потпуно повлачење САД са европског театра операција“.