Прочитај ми чланак

Москва креће у лов на украјински војни врх: Ускоро стижу и потернице

0

Истражни комитет Русије поднео је оптужнице против војног врха Украјине због тероризма, а медији јављају да је већ расписана потерница за бившим саветником Зеленског

Руска Федерација оптужила је највиши војни врх Украјине за тероризам.

Према саопштењу Истражног комитета Русије, Москва је поднела оптужнице против начелника Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Кирила Буданова, команданта ваздушних снага Николаја Олешчука, команданта морнарице Алексеја Нежпапеа и команданта 383. одвојеног пука за даљинско управљање летећих објеката, Сергеја Бурдењука, због терористичких напада по територији Руске Федерације.

Русија је прикупила доказе, којим се потврђује да је под руководством поменутих лица „од априла 2022. до септембра 2023. године изведено више од стотину ваздушних напада дроновима на територију Москве и Московске области, Републике Крим и градова Севастопољ, Ростов, Белгород, Брјанска област“. Нападима су, како се додаје, били подвргнути и други градови.

Москва поручује да ће у блиској будућности поменути украјински војни званичници бити стављени на потерницу.

За то време, Истражни комитет наставља даљу истрагу и потрагу за другим лицима, која су умешана у нападе по Русији.

У међувремену, руски медији јављају да је Русија данас званично расписала потерницу за бившим саветником председника Украјине Алексејом Арестовичем. Иако тачан разлог није наведен, његово име се налази на списку екстремиста и терориста Министарства унутрашњих послова Русије.

Подсетимо, Арестович је крајем прошле године потврдио да су украјинске власти покушале да убију заменика руског министра одбране Валерија Герасимова. Претходно, он је напустио бившу позицију у јануару ове године након што је сугерисао да су ракету, која је погодила стамбену зграду у граду Дњепар 14. јануара, можда оборили украјински ПВО системи. Он се касније извинио за то што је рекао и повукао своје речи. Такође, неретко је излазио у јавност са изјавама да сумња у „загарантовану победу“ Украјине.