Прочитај ми чланак

„Монд“: Макрон разматра слање француских војника у Украјину!

0

Париз (Макрон) разматра слање малог броја својих војника директно у Украјину, где би служили као инструктори за кијевске оружане снаге, али и као "одвраћање" Москве, објавио је "Монд", позивајући се на изворе.

Лист није открио број француских војних „инструктора“ који би потенцијално могли да буду овлашћени да пређу на украјинску територију, али је навео да би њихови редови могли укључивати неке „конвенционалне јединице“.

„Монд“ истиче да су француске специјалне снаге такође биле укључене у обуку украјинских војника на територији суседне Пољске, али и да су биле укључене у пратњу испорука оружја Кијеву. Француски војници су се, међутим, до сада увек „заустављали на украјинској граници“, додаје се. Нејасно је да ли би неке јединице специјалних снага могле да буду послате и у Украјину ако Париз одлучи да спроведе овај пријављен предлог.

Обука коју Француска жели да пружи Украјинцима „на терену“ укључује руковање ПВО системима, наводи се у извештају. Кијевска ПВО често је на мети руских снага, објашњава „Монд“, додајући да би „присуство војника из Француске или других држава потенцијално заштитило одређене области украјинске територије“.

Француски војници у Украјини би били размештени на такав начин да доведу Москву у „стратешку дилему“, пише „Монд“, додајући да би то могло „ограничити“ руске нападе. Овакав потез би могао бити „од суштинског значаја“ уочи допремања америчких борбених авиона Ф-16 касније ове године, додаје француски лист.

Француска је до сада негирала да су се њене трупе налазиле у Украјини током сукоба. Председник Емануел Макрон изазвао је контроверзу у понедељак када је рекао новинарима да се потенцијално распоређивање трупа НАТО-а у Украјини не може искључити у будућности.

Макронови коментари навели су многе друге НАТО чланице, укључујући Вашингтон, Лондон, Берлин и Рим, да изјаве да за сада немају такве планове. Изјаве француског председника су подржале две балтичке земље – Естонија и Литванија – које су такође рекле да се такав потез не може искључити.

Москва је у одговору упозорила да би распоређивање снага НАТО-а у Украјини учинило неизбежним директан сукоб између Русије и војног блока. Француски министар спољних послова Стефан Сежурне негирао је у петак да Париз планира да пошаље било какве борбене јединице у Украјину, додајући да ће учинити „све“ да избегне рат са Русијом. Међутим, француски председник остао је доследан својој оригиналној изјави, додавши потом да су његове речи „промишљене и одмерене“.