Прочитај ми чланак

ММФ и Светска банка упозоравају на РЕЦЕСИЈУ која чека цео свет

0

Светска економија би следеће године могла да западне у рецесију јер централне банке подижу каматне стопе да би се бориле против инфлације,

ММФ и Светска банка упозоравају на РЕЦЕСИЈУ која чека цео свет


Светска економија би следеће године могла да западне у рецесију јер централне банке подижу каматне стопе да би се бориле против инфлације, али успоравају раст у том процесу, кажу председник Светске банке Дејвид Малпас и шефица ММФ-а Кристалина Георгиева. Њих двоје су разговарали на заједничкој виртуелној дискусији у понедељак.

„ Постоји ризик и стварна опасност од светске рецесије следеће године “, изјавио је Малпас, напомињући да успоравање раста у напредним економијама и депресијација валуте у многим земљама у развоју сигнализирају погоршање глобалне економије.

„ Развојни напори се суочавају са кризом усред великог низа проблема “, додао је он.

Георгиева се сложила да се „ повећао ризик од рецесије “, напомињући да су земље које заједно чине трећину светског БДП-а у опасности од пада у рецесију. Ове земље могу имати негативан раст током последњег квартала 2022. и првог квартала 2023. године, додала је она.

Према проценама ММФ-а, глобални губици од економског успоравања могу достићи чак 4 билиона долара до 2026. године, што је еквивалентно величини немачког БДП-а. Без обзира на то, Георгиева је рекла да креатори политике не могу дозволити да инфлација постане „ помахнитали воз“ без предузимања мера да је укроте.

Многе централне банке повећале су каматне стопе ове године у покушају да се боре са строжом монетарном политиком због инфлације изазване растућим трошковима енергије и наслеђем лабаве монетарне и фискалне политике из ере пандемије.

Европска централна банка повећала је своју референтну стопу за невиђених 75 базних поена прошлог месеца, након повећања од 50 базних поена у јулу, првог после више од деценије.

Федералне резерве САД-а су донеле неколико повећања каматних стопа, док је Банка Енглеске у августу објавила највеће повећање каматних стопа у последњих 20 година, повећавши своју референтну стопу за пола процентног поена на 1,75 одсто, што је било њено шесто повећање каматне стопе од децембра.