Прочитај ми чланак

Милановић: Хрватске навијаче ће силовати у затворима, Грчка није правна држава

0

Председник Хрватске Зоран Милановић рекао је вечерас у Јелси да су хрватски навијачи у Грчкој заробљени као да је рат, да се третирају као коров и оценио да поступање грчких власти према њима нема везе са правом, демократијом и поштовањем људских права.

„То није правна држава. Ти људи су третирани као ратни заробљеници. Да сам премијер, размислио бих шта бих урадио. Није једноставно. Ово је на граници ратног права. Третирају их као заробљену јединицу“, рекао је Милановић коментаришући слање хрватских навијача у истражне затворе широм Грчке, пренела је Хина.

Он је додао да је о таквом могућем сценарију говорио пре неколико дана, плашећи се да ће бити „колективна етичка казна“.

Грчка полиција ухапсила је 105 особа, од чега више од 90 хрватских навијача, због нереда у Атини током којих је убијен 29-годишњи навијач АЕК-а. Инцидент се догодио прошле седмице када су хулигани загребачког Динама напали навијаче АЕК-а, уочи прве утакмице трећег кола квалификација за Лигу шампиона.

„Могу улазити у разлоге зашто је то урађено сада и зашто баш у Грчкој и шта Грчка треба да добије од Уефе и зашто им је битно да пребаце одговорност на 100 Хрвата. Колико је Грка у притвору?“, упитао је Милановић.

Он је рекао да грчким властима ни након пет дана задржавања навијача без образложења, није било довољно да идентификују ко је одговоран, „него су их све потрпали у притвор“.

„Имаш пет дана да из једне групе људи издвојиш кукољ, а ти их све стрпаш у притвор и још их разбацаш по целој Грчкој тако да их пребију и силују. Сјајно – то је ЕУ“, навео је Милановић.

Како је рекао, било би у реду да су петорица или десеторица од њих стотину у окорелом притвору и да овакво поступање нема везе с владавином права.

„Не можеш држати 100 људи у притвору, пет дана у детенцији. Тих пет дана ти даје огромно дискреционо право да видиш шта се догодило, а након тога они су људска бића и наши грађани који имају своја људска права“, рекао је Милановић и оценио да се хрватски навијачи и грађани „у Грчкој третирају као коров“.

„То нема везе с демократијом, с поштовањем људских права. Ако је то ЕУ данас, боље да је нема“, нагласио је хрватски председник.

Милановић је рекао да би волео да о томе проговори и премијер.

„Само ја морам бити тај који ће рећи очигледне ствари. Ово је најобичнији зулум“, навео је Милановић.