Прочитај ми чланак

Мекгрегор: САД су дошле до краја деструктивног периода јер су потцениле Русију

0

Сједињене Америчке Државе су дошле до краја дугог и деструктивног периода у својој историји.

Погрешно су се израчунали и потценили Русију, наивно верујући да после распада СССР-а могу да раде шта хоће.

Ово је рекао пензионисани пуковник америчке војске, планер низа великих војних кампања, Даглас Мекгрегор, на видео блогу америчког аналитичара Сајруса Јансена.

„Погрешно смо се разумели и потценили Русе. Нико није пажљиво испитивао потенцијалну моћ коју Русија поседује или њену способност да одговори на егзистенцијалну претњу која је постала Украјина.

Русија није била претња Источној Европи када је све ово почело. А ако је то сада случај, онда то дефинитивно није оно што би Русија хтела да постане – то је због онога што смо урадили.

Русија је данас војно и свакако економски моћнија него што је била од 1980-их. И ово је у великој мери одговор, последица реакције на нас и на оно што смо урадили у Украјини.

САД су дошле до краја дугог и деструктивног периода у нашој историји, који је заиста почео после 1991. године.

Прошли смо кроз ово током рата у Вијетнаму, опоравили се и изашли са циљем да то више никада не поновимо, али онда су последице наше победе ’91 створиле илузију да победимо свакога кога смо желели, уз минималне губитке.

И то нас је довело до катастрофалне ситуације у којој имамо државни дуг од 33 трилиона долара који не можемо да отплатимо“, рекао је он.

„Имамо проблема са финансирањем владе јер је економија у ужасном стању. Уништена је јер смо добровољно депортовали или одузели нашу производну базу и радна места заједно са њом“, закључио је Мекгрегор.