Прочитај ми чланак

Медведев о нападу на Јемен: Америка открила нови фронт – одвлачи пажњу од Украјине

0

Американци су открили нови фронт против Хусита у Јемену и на тај начин одвлаче пажњу од својих проблематичних кијевских штићеника, сматра заменик председавајућег Дмитриј Медведев.

„Проблеми са њима су монструозни. Нама су дуго викали (и мени лично у ухо на друштвеним мрежама) да је руководство Украјине – безгрешнo. Да нису узели ни долар. Свете патриоте. Али не, испоставило се да су банални и бескомпромисни лопови који траже огромна средства за оружје које дају Украјинцима. Што је и требало доказати! “, написао је Медведев на друштвеним мрежама.

Америчка војска и њени савезници извели су током ноћи 11. јануара ударе на више од 60 циљева на 16 локација које користе Хути у Јемену. Ово је први удар на Хуте од како је та група почела да испаљује беспилотне летелице и ракете на теретне бродове у Црвеном мору. Хути поручују да ће САД и Велика Британија платити високу цену „за очигледну агресију“.

Међу гађаним циљевима су команда и контролни центри, складишта муниције, лансерски системи, производни погони и противваздушни радарски системи, наведено је у саопштењу америчког ваздухопловства. У ударима је коришћено више од 100 прецизно навођених пројектила. Русија је данас затражила хитну седницу Савета безбедности.