Прочитај ми чланак

Медији: Украјинске избеглице у паници након најаве новог закона о мобилизацији

0

Посланик Вадим Ивченко рекао је да ће војно способним Украјинцима у иностранству бити ускраћене конзуларне услуге, односно да не би могли да обнове своје пасоше, чиме би њихов правни статус у земљама у којима се тренутно налазе био компромитован

Медији пишу да се у украјинским конзулатима у појединим европским земљама може видети све више људи, након што је Кијев најавио да ће увести посебне казне за држављане који беже од мобилизације.

Пољски новинар Дмитриј Бородовој је на Иксу (некадашњи Твитер) објавио кратак видео и фотографије на којима се види велика група испред уреда украјинске пасошке службе у Варшави, написавши да су то наводно Украјинци који су у паници због предлога закона о мобилизацији који тренутно разматра украјински парламент.

Поједини украјински медији су пренели сличне фотографије које су наводно снимљене у другим европским градовима.

Тако је портал „Клименко тајм“ навео да је у реду испред украјинског конзулата у Валенсији, Шпанија, било чак 550 људи, док су неки Украјинци били приморани да ту и преноће како би сачували своје место.

„Ново издање“ објавило је сличне фотографије за које се наводи да су снимљене у Берлину, Кракову, Прагу и Келну и које су грађани Украјине поделили на интернету.

Чак и пре него што је нацрт закона о мобилизацији представљен парламенту у понедељак, неки званичници су наговестили да ће се њиме циљати на украјинске мушкарце који живе на страном тлу, а за које Кијев сматра да испуњавају услове за регрутацију.

Посланик Вадим Ивченко рекао је да ће таквим људима бити ускраћене конзуларне услуге, односно да не би могли да обнове своје пасоше, чиме би њихов правни статус у земљама у којима се тренутно налазе био компромитован.

Естонски министар унутрашњих послова Лаури Ланемец рекао је прошле недеље да би његова влада могла да „преда“ војно способне мушкарце који су након ескалације руско-украјинског сукоба одбегли у ту балтичку земљу.

Он је проценио да је број таквих особа у Естонији око 7.000.

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да његовој земљи треба и до 500.000 нових регрута, након што је претрпела велике губитке у неуспелом покушају да пробије руске одбрамбене линије током лета.

Са друге стране, руске трупе су ове недеље заузеле град Марјинка у близини Доњецка, који је годинама служио као кључна украјинска позиција.