Прочитај ми чланак

Маск: Што дужи сукоб – то јача Русија

0

Милијардер је веран свом ставу да Кијев мора да оконча сукоб с Москвом

Што дуже буде трајао сукоб у Украјини, Русији ће бити боље, сматра милијардер и власник Икса Илон Маск, који је од почетка руске Специјалне војне операције позивао на прекид ватре, тврдећи да Кијев треба да прихвати губитак територије како би избегао даљу катастрофу.

Реагујући на вести да руске снаге напредују у стратешки важном граду у Донбасу, Авдејевки, која је у међувремену и ослобођена, Маск је написао на Иксу да „што дуже ово траје, Русији ће бити боље“.

Пост власника „Тесле“ је заправо био коментар на објаву америчког инвеститора Дејвида Сакса, који је раније тврдио да је сукоб „машина за млевење меса“ а да ће се окончати тек када Украјина буде „лежала у тињајућим рушевинама на погребној ломачи коју је сама направила“.

Током борби у Авдејевки украјинске снаге су остале без око 1.500 људи за само 24 сата. Пошто је град заузета, руско министарство одбране је саопштило да ће руске снаге наставити своју офанзиву како би ослободили Доњецку Народну Републику од украјинских националиста.

Украјински и амерички званичници сматрају да је за губитак града одговоран Запад јер је престао да помаже кијевском режиму у борби против Русије, а Пентагон је упозорио да би ситуација из Авдејевке могла да се понови на многим другим локацијама дуж линије фронта уколико САД не одобре нови пакет оружја, муниције и обуке за украјинску војску вредан 60 милијарди долара.

Иначе, Маск је више пута говорио о рату у Украјини – предлагао је да Кијев одустане од Крима, али и прихвати да су Доњецк, Луганск, Херсон и Запорожје постали нови руски региони.

Такође, оптужио је америчке званичнике, пре свега подсекретарку Стејт департмента за политичка питања Викторију Нуланд, познату по улози у мајданском пучу 2014. у Кијеву – за „гурање“ овог рата.