Прочитај ми чланак

Маск поручио Зеленском: Престани да шаљеш младе Украјинце у смрт

0

„Историја неће благонаклоно гледати“ на лидере који беспотребно жртвују своје трупе, рекао је извршни директор Тесле

Украјински председник Владимир Зеленски мора да избегне беспотребно слање младих Украјинаца на клање на бојном пољу са Русијом, рекао је извршни директор Тесле Елон Маск. Његови коментари долазе усред посрнуле контраофанзиве Кијева, за коју Москва тврди да је већ оставила десетине хиљада мртвих украјинских војника.

Говорећи у интервјуу за амерички подкаст Лекса Фридмана који је објављен у петак, технолошки милијардер је упитан да ли верује да би Зеленски требало да преговара о миру са руским председником Владимиром Путином.

Муск није дао директан одговор, али је приметио да би „само препоручио [да Зеленски] не шаље цвет украјинске омладине да умре у рововима“, без обзира да ли има везе са Путином или не.

„Ко год крене у офанзиву изгубиће огроман број људи и историја их неће благонаклоно гледати“, додао је он.

Извршни директор Тесле је у више наврата оцењивао непријатељства између Москве и Кијева, напомињући у септембру да је украјинска контраофанзива која је почела почетком лета донела „толико смрти за тако мали [добитак].“

Маск је раније изнео мировни план који сугерише да Кијев треба да призна Крим као део Русије, док би четири бивше украјинске територије које су великом већином гласале за придруживање Русији на референдумима прошле јесени требало да понове гласове под надзором УН. Идеја је, међутим, изазвала реакцију у Украјини. Андреј Мелник, тадашњи амбасадор те земље у Немачкој, рекао је Маску да „одјебе“.

Москва је више пута говорила да је отворена за разговоре са Кијевом, иако је прошле јесени Зеленски потписао декрет о забрани свих преговора са Русијом све док је Путин на власти. Он је поново потврдио овај став раније овог месеца, поново искључујући било какве уступке Москви.

Украјинска контраофанзива је у току од почетка јуна, али није успела да задобије значајније место. Руски министар одбране Сергеј Шојгу проценио је губитке Кијева на више од 90.000 војника, истовремено указујући на погоршање морала у украјинској војсци.

Украјински званичници, укључујући Зеленског, признали су озбиљне потешкоће у кампањи, окривљујући их за кашњење помоћи Запада, застрашујућу руску одбрану и надмоћ Москве у ваздуху. Раније овог месеца, главни украјински војни командант, генерал Валериј Залужни, признао је да је мало вероватно да ће кијевске трупе постићи „дубок и леп продор“ осим ако не стекну технолошку предност над Русијом.