Прочитај ми чланак

Макронова министарка осванула у Плејбоју

0

Француска министарка за социјалну економију Марлен Скијапа појавила се на насловној страни часописа "Playboy" због чега се нашла на удару критика како припадника своје странке, тако и шире јавности.

Насловница магазина најновији је скандал који дрма владу председника Емануела Макрона, оцењује британски „Telegraph“.


Скијапа, која је у влади од 2017. године, појавила се на насловној страни часописа којем је дала интервју на 12 страница о правима жена и ЛГБТ особа.

Француска премијерка Елизабет Борн критиковала је Скијапу због насловнице, рекавши јој да то „није прикладно, посебно током овог периода“, известила је БФМТВ у суботу, позивајући се на извор близак премијерки.

У Француској су тренутно у јеку политичка и друштвена криза изазване потезом председника Емануела Макрона да настави доношење пензионе реформе, упркос широком противљењу јавности.

Са друге стране, министар унутрашњих послова Жерал Дарманен стао је у одбрану Скијапе оценивши да је реч о „жени са карактером“.

– Хтео сам да кажем да је Марлен Скијапа храбра политичарка која има свој карактер и која има свој стил који није мој, али га поштујем – рекао је Дарманен.

Скијапа је дугогодишња заговорница женских права и именована је за првог министра за родну равноправност у Француској 2017. године.

Током њеног мандата, усвојен је нови закон против сексуалног узнемиравања који омогућава изрицање новчаних казни на лицу места мушкарцима који дозивају, малтретирају или прате жене на улици.