Прочитај ми чланак

Макронова Француска: Повећан број тешких злочина, убистава, насиља и крађа

0

Француско министарство унутрашњих послова објавило је у статистику о криминалу за 2022. годину која је показала да су сексуално насиље, насиље у породици и употреба дроге скочили за 10 одсто

Статистички подаци које је објавило француско министарство унутрашњих послова открили су да се прошле године повећао број скоро свих тешких злочина, укључујући убиства, сексуално насиље и крађу, објавио је дневник „Паризијен“.

Француско министарство унутрашњих послова објавило је статистику о криминалу за 2022. годину, напомињући да су се сексуално насиље, насиље у породици, употреба дрога и намерни напади и злостављање повећали за више од 10 одсто у поређењу са 2021.

Према статистици, насиље у породици порасло је за 16,9 одсто, напади за 15,3 одсто, а сексуално насиље за 11,4 одсто, пише „Паризијен“.

Број убистава у 2022. износио је 948, што је 7,8 одсто више него 2021.

Трговина дрогом и конзумација дрога су такође порасли у односу на 2021. годину, за 3,6 одсто, односно 12,9 одсто.

Продаја дроге је последњих година повезана са насиљем у различитим деловима Француске, а извештај из новембра прошле године указује на то да је у првих шест месеци 2022. забележен пораст убистава и покушаја убистава између криминалаца за 25 одсто.

У извештају је такође забележен пораст киднаповања међу ривалским нарко-мрежама, при чему су неке жртве чак киднаповане у суседној Белгији и остављене да умру након што су пребачене преко границе.

Претходни извештај, објављен 2021, открио је да је између 2000. и 2020. године стопа убистава у Француској порасла за 91 одсто, а неки упоређују растуће смртоносно насиље у Француској са ситуацијом у Сједињеним Америчким Државама.

„Иако смо с правом забринути због кризе масовних убистава и насиља која се враћа у Сједињене Државе, сличан талас који није много видљив, али све израженији, погађа Француску“, рекао је тада француски криминолог Ален Бауер.

Пораст криминала навео је многе Французе да се плаше за сопствену безбедност у свакодневном животу, а анкета објављена у децембру наводи да чак две трећине Француза брине за безбедност и да често размишља о том питању.

Иако статистика не улази у детаље о узроцима повећаног криминала широм Француске, париска полиција је као аларм истакла улогу малолетника миграната у криминалу у француској престоници.

Према подацима полиције малолетни мигранти – или мигранти који за себе тврде да су малолетни, починили су чак 44 одсто џепарења и 32 одсто пљачки са насиљем у 2020. години, упркос томе што чине мали део укупног становништва Париза.