Прочитај ми чланак

МАКРОН тражи већу цензуру на Твитеру: Зуставити лудачке теорије о рату и вакцини

0

Француски председник Емануел Макрон критиковао је власника Твитера Елона Маска због смањење цензуре садржаја на платформи (и даље је цензура), тврдећи да садржају на Твитеру треба више прописа. Макрон је то рекао у емисији на "Добро јутро Америко" на ABC News.

Макрон је рекао да су демократије под „веома јаким притиском“ сила попут друштвених медија где корисници могу да кажу „луде ствари о вакцини, пандемији, рату“.

Ове недеље, Маск је рекао да ће ублажити политику модерирања садржаја у вези са темама попут коронавируса.

Водитељ емисије Џорџ Стефанопулос је констатовао: „Он (Маск) погоршава ситуацију, зар не?“

„Мислим да је ово велико питање“, није директно одговорио Макрон. „Оно за шта се много залажем и желим, је управо супротно – више прописа и мање слободе на Твитеру.”

Макрон је даље тврдио да говор у демократији мора бити „заснован на поштовању и политичком поретку“, а не на могућности да свако може било шта да прича и пише:

„Можете да демонстрирате, можете да имате слободу говора, можете писати шта желите – АЛИ постоје одговорност и ограничења! Ограничење је да не можете ићи на улице и ширити расизам и антисемитизам, не можете угрозити живот неког другог. Насиље никада није легитимно у демократији.”

Макрон је такође критиковао бившег америчког председника Доналда Трампа , чији је налог на Твитеру недавно враћен након забране после нереда у америчкој престоници 6. јануара 2021.

„Када у једној од највећих демократија и најстаријих демократија на свету можете имати лидера и присталице који намерно одлуче да одбију резултате јер то нису желели да прихвате, то је само почетак краја демократије“, рекао је Макрон.

Ове недеље су и регулатори (цензори) у Европској унији упозорили Елона Маска да би Твитер могао да буде потпуно забрањен у Европи ако не спроводи политику цензуре садржаја.  Маск је такође упозорен на произвољно враћање раније забрањених налога. Он је обећао и да ће дати „ општу амнестију “ за забрањене налоге који нису прекршили закон или спамовали. Ипак, Кање Вест је пре неки дан и по други пут суспендован са Твитера, пошто га је Маск вратио и пожелео му „добродошлицу“. Разлог је био тај што је објавио фотографију на којој су „спојени“ симбол Израела са кукастим крстом.