Прочитај ми чланак

Лукашенко: Ако Кијев не крене на преговоре са Москвом, дани Украјине су одбројани

0

Кијевске власти морају да пођу на преговоре са Русијом, иначе су Украјини дани као држави одбројани, сматра председник Белорусије Александар Лукашенко.

Он је навео да постоји довољно основа за мирне преговоре за решавање сукоба у Украјини и, стога, треба стати и сести за преговарачки сто.

„Разлога сада има више него довољно… Видите како се развијају догађаји у Украјини. Лоше се развијају (за Украјину). И не ради се о Авдејевки“, објаснио је Лукашенко током конференције за медије након гласања на парламентарним изборима.

Он је приметио да су Руси веома озбиљно кренули путем мирног решења овог сукоба.

„Ако Запад буде ‘помагао’ Украјини као сада, онда су Украјини одбројани дани. Волођа Зеленски то треба добро да схвати. Војници су то схватили… Ако сада не крену на преговоре са Русијом, потпуно ће изгубити Украјину“, оценио је Лукашенко.

Лукашенко је оценио да, ако се сукоб буде одуговлачио, украјински војници ће једноставно престати да се боре, а Пољска ће узети западни део Украјине, што ће за Белорусију бити неприхватљиво.
„Овде ћемо бити на страни Украјинаца. А Русија ће ‘одсећи’ јужни део до Придњестровља. Шта ће остати – само Кијев? Стога данас (Украјина) треба да иде на преговоре да би сачувала земљу, закључио је белоруски лидер.