Прочитај ми чланак

ЛИБИЈА – КРВИ ДО КОЛЕНА НА КАПИЈАМА ТРИПОЛИЈА: Мртви на све стране!

0

У борбама између армије генерала Хафтара и припадника војске под руководством Триполија погинуло је више од 20 људи, саопштили су либијски медији.

Поред погинулих има и око 30 повређених, прецизирају медији, иако још увек није познато да ли међу њима има цивила.

Подсетимо, претходно је мисија Уједињених нација у Либији затражила да се уведе двочасовно примирје између зараћених страна како би се евакуисали повређени у борбама код Триполија.

У међувремену су америчке снаге саопштиле да ће привремено напустити земљу због ескалације сукоба две стране.

Иначе, Либијска национална армија под руководством маршала Калифе Хафтара почела је данас ваздушни део војне операције изнад Триполија.

Наводи се и да је због борби у појединим деловима либијске престонице дошло до прекида у снабдевању електричном енергијом.

ХАФТАРОВИ АВИОНИ ЖЕСТОКО БОМБАРДУЈУ ТРИПОЛИ

Либијска национална армија (ЛНА) објавила је 7. априла да су ратни авиони Либијског ваздухопловства (ЛАФ) извршили низ ваздушних напада на снаге лојалне Либијској влади националног споразума (ЛГНА), које контролишу главни град Триполи.

ЛНА извори су навели да је циљ ваздушних удара било гађање положаја про-ЛГНА снага у логору Ал-Наклија у Триполију. Као резултат тога, уништено је неколико војних возила.

– Ми осигуравамо ситуацију за напад на непријатељска окупљања, и да заштитимо животе цивила и њихову имовину – наводи се у кратком новинском издању канцеларије за медије ЛНА.

Хоће ли пасти Триполи? Почиње операција „Вулкан гнева“

Снаге под командом владе у Триполију, коју признају Уједињене нације, објавиле су данас да започињу операцију „Вулкан гнева“ за одбрану престонице Либије, преноси Танјуг.

Портпарол ових снага није изнео више детаља о операцији која је одговор на офанзиву трупа под командом Халифе Хафтара, вође Либијске националне армије. Хафтар је у четвртак објавио да покреће офанзиву на Триполи, што је довело до обнављања сукоба у Либији.

 

Ројтерс наводи да је ова офанзива изненадила УН и поткопала планове међународне организације за постизање споразума о „мапи пута“ за изборе који би требало да реше дуготрајну нестабилност у Либији, транзитној тачки за избеглице и мигранте који прелазе пустињу Сахару како би се потом преко Средоземног мора докопали Европе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!