Прочитај ми чланак

ЛАЖНИ ПРИНЦ „ОД ЦРНЕ ГОРЕ И МАКЕДОНИЈЕ“ Самозвани балкански племић варао свет…

0

Италијанска полиција издала је потерницу за извесним Стефаном Чернетићем због тога што се годинама представљао као "принц од Црне Горе и Македоније" и на тај начин намагарчио бројне представнике џет-сета, живећи на њихов рачун и нудећи им сарадњу.

Чернетић и његов сарадник сумњиче се за лажно представљање и фалсификовање докумената, а за црни мерцедес који су окитили црногорским заставицама и налепницама дипломатског кора и њиме се возили по целој Европи, добиће посебне казне.

Захваљујући профилима на друштвеним мрежама, препуним слика са елитиних догађаја, као и веб-сајта преко којег је пласирао лажне вести, Стефан Чернетић (57) из Торина успео је да се свету представи као потомак Црнојевића и „принц од Црне Горе и Македоније“.

Разметљива титула насамарила је бројне представнике италијанског и светског џет-сета, а лажном принцу обезбедила улаз на елитне забаве и пријеме градоначелника, високих свештених лица и правих потомака краљевских породица.

„Његово величнаство“ се пре само две недеље нашло за столом принцезе Ирене од Грчке и Данске у АТини, а само неколико дана раније присуствовао је тркама Формуле 1 у Монаку, у друштву шеика и супер модела.

На листи насамарених нашла се и најпознатија плејбој зечица Памела Андерсон. Она не само да је поверовала у легитимност престолонаследника Црне Горе и Македоније, већ је и клекла пред њим, како би примила титулу грофице од „љиљана Санта Марије Лигуре“ и била проглашена за „Велику даму Црне Горе“.

Преварен се нашао и градоначелник Монополија Емилио Романи, који за лажног принца припредио богати пријем, а слике са тог догађаја освануле су на сајту града. На друштвеним мрежама Стефана Чернетића види се да ни угледни католички и православни свештеници нису посумњали у његов идентитет.

Годинама је живео на врху ланца исхране, а отишао тако далеко да је дао да се изради и његов портрет. Његовим сајтом принцеофмонтенегроандмацедониа.еу одјекује песма „Ој свијетла мајка зоро, мајко наша Црна Горо“.

Но, бајци пуној скупих пића, лепих жена, добрих кола, луксузних вила и скупих томпуса, морао је доћи крај. У једном елитном одмаралишту у Фусини принц је направио позамашан рачун, који је менаџер потом проследио Амбасади Македоније у Италији. Стигао је одговор као хладан туш – не шаљите нам рачуне, принца немамо, а сигруно га не делимо са Црном Гором.

Одмах је обавештено италијанско Министарство унутрашњих послова, које је слике Чернетића и његовог пратиоца послало свим испоставама у околини. Полицији је речено да обрати пажњу на мерцедес окићен црногорским заставама и да, ако га примети, слободно заустави – државничка обележја су лажна, а мушкарац у колима не поседује ни дипломатски имунитет, нити иједну привилегију међународних односа. У међувремену, лажни Стефан Чернетић је уживао у свом боравку.

С обзиром да су на његову глуму пали не само политичари и богати привредници, већ и важне личности из целе Европе, сазнање је толико узнемирило јавност да су у случај Чернетића умешали карабињери из Бриндисија, Турина, Бергама и Авелина. Италијански медији не наводе тачно зашто им је за отварање случаја и хапшење Чернетића било потребно скоро годину дана, али набрајају да су приликом хапшења заплењени дипломатски пасоши, налепнице дипломатског кора, међународне награде, потврда краљевске куће Црне Горе и разне дипломе.

Да Стефан Чернетић и није плаве крви може се закључити и по његовој званичној интернет презентацији.

Наиме, преверант који се годинама лажно представљао као део црногорске, македонске, српске, мађарске и које све не краљевске лозе, поседује и свој зваични сајт на адреси www.принцеофмонтенегроандмацедониа.еу.

Већ на први поглед уочава се да је сајт израђен врло скромно и невешто. Узгред, чим уђете на дату страницу почиње да вам свира актуелна црногорска химна „Ој, свијетла мајска зоро“.

Од Гаја Јулија Цезара и цара Константина до Снежане Аврамовић од Београда

Чернетић је на својој званичној страници навео како је део Краљевске куће Чернетић, тачније да носи титулу принца од Црне Горе и Македоније, а испод ситнијим словима додао и Србије, Албаније и Војводине, те како је наследник титулара Константинопоља, Румуније и Грчке? Чернетић чак пише да је потомак цара Константина.

Онима који се слабије разумеју у монархије и њихове лозе, Стефанова прича уз пропратне фотографије може да звучи врло убедљиво. Ипак, када загребете мало испод површине, његова добро осмишљена превара почиње да се распада. Уколико уђете у категорију „породично стабло“, видећете да Стефан у ствари потиче ни мање ни више него од Гаја Јулија Цезара.

Да ствар буде трагичнија (или комичнија), на истој веб-страници налази се и мноштво новинских чланака и телевизијских прилога о „Његовом Височанству“, од италијанских, француских, па све до црногорских медија.

Стефан је од контаката понудио само класичну адресу (улицу и број) наводно у Атини, али је навео да поседује резиденције и у Монте Карлу, Београду, Москви, Милану, Торину, Фирнеци, као и на Сицилији.

Сумњив грб

Поред свог имена и титуле Чернетић је приложио и грб. Нисмо констатовали хералдичаре, али судећи према познатим и доступним грбовима владарских црногорских лоза, онај Стефанов подсећа (једва) једино на онај из времена књаза Данила.

Такође, грб који је Стефан користио на свом дипломатском пасошу, с друге стране, подсећа на онај Црнојевића и то рад Леонрда да Винчија.

Потомак српског и најеминентнијег београдског племства

Сајт „Факе титлес анд ордерс“ још је раније упућивао на превару господина Чернетића. Како пишу, Стефан долази из древне племићке породице, толико древне, „да нико сем њега није ни чуо за њу“. На овом сајту пишу да је Стефан потомак „племства Србије, Хрватске, Мађарске и Југославије, затим грофова у Русији мађарског порекла који живе у Београду, те да је у питању најстарија и најеминентнија кућа београдског племства“. Даље се у његовој лози нижу све сами племићи, коњички официри, дипломате и инжењери, и однедавно и универзитетски професори (на Политехничком универзитету у Цириху).

Титула племића и грб препознати су ни мање ни више него од стране царице Марије Терезије, а угравирана слова датирају из 1.3.1751.

Из „званичне резиденције“ у Београду, Стефан преузима низ веома важних службених краљевских дужности. Он дарује и дели титуле племића, витеза, барона, виконта, маркиза, кнеза, принца… свима који су били довољно наивни да поверују у његову аутентичност.

Бавећи се активностима Стефана Чернетића, откривено је и како је присуствовао гала вечери у хотелу „Хилтон“ на Малти на позив „Његовог високог свештенства од Малте, првосвештеника Бога и Духовног Великог Мајстора Врховног реда Универзитета Светлости“ (???).

Стефан је дошао у пратњи принца Камарана Зампећија ди Фролинополија, али династија Фролинополи не постоји уписана ни у једном историјском архиву.

Али, вратимо се Стефану. Истражујући његову племићку позадину долази се до једног закључка – нема је. Све што се може пронаћи на интернету о њему је гомила линкова са његовог званичног сајта, или профила на друштвеним мрежама. Не постоји адреса његове резиденције у Београду, нити једна фотографија, као ни било које друге куће у свим градовима у којима их наводоно поседује. Само наведена адреса из Атине постоји, али ни она није потврђена.

Стефан Чернетић, уколико му је то уопште и право име, је лажов и преварант, што је потврдила и италијанска полиција која активно трага за њим и његовим саучесницима. Он није припадник никакве краљвеске или царске фамилије, а поготово није њен носилац. Чернетић нема никакве везе са краљевским кућама Црне Горе, Србије, Албаније или било које друге.

Поклон од Путина

На сајту лажног принца излистане су све његове дипломе, ордени, састанци са важним и уваженим људима, као и мноштво поклона. Међу њима је и онај који је Стефан наводно примио од руског председника Владимира Путина, а у питању је скупоцени сат. Наравно, вешти преварант какав је Чернетић лако је на своју страницу могао поставити фотографију сата који заправо никада није примио.

То се односи и на све друге захвалнице, дипломе и похвале као и фотографије са рецимо свештенством из Ватикана.

Међу свим тим силним материјалом налази се наводоно и писмо из Беле куће које је лично шеф особља Ренс Прибус послао Стефану и то у име председника Доналда Трампа.