Прочитај ми чланак

Креће паника! После Кине у Холандији забележен пораст броја заражених…

0

Након почетка нове хистерије “мистериозног” вируса у Кини број случајева пнеумоније код деце порастао у Холандији, известила је здравствена агенција у земљи.

Током недеље од 13. до 19. новембра, у Холандији је било 103 случаја упале плућа на сваких 100.000 деце узраста од 5 до 14 година.

То је повећање у односу на 83 претходне недеље, према Холандском институту за истраживање здравствених услуга (НИВЕЛ).

Ово је значајно повећање у односу на врхунац сезоне грипа 2022. године, када је у земљи забележено 58 случајева упале плућа на 100.000 деце.

Случајеви такође расту међу децом узраста од 4 и млађе у Холандији, попевши се са 124 на 145 на 100.000 у истом временском оквиру.- преносе тамошњи медији.

Кина је такође забележила необјашњиви пораст случајева упале плућа и других респираторних болести у детињству а СЗО је позвао на увођење мера сличних мерама уведених за време ЦОВИД-а.

ПроМЕД, глобални дигитални систем за надзор болести, известио је у понедељак да су кинеске болнице — првенствено у Пекингу — постале „претрпане болесном децом“ као резултат избијања упале плућа.

СЗО је 22. новембра саопштила да је од Кине затражила „додатне епидемиолошке и клиничке информације“ — као и лабораторијске резултате оболеле деце.

„Такође смо затражили додатне информације о недавним трендовима у циркулацији познатих патогена, укључујући грипу, САРС-ЦоВ-2, РСВ и микоплазму пнеумониае, и тренутном оптерећењу здравствених система“, наводи се у саопштењу агенције.

„Били су закључани током целе 2022. године, а када укинете блокаду, сви горњи респираторни вируси — РСВ, грип, KОВИД — су се вратили.

„СЗО је такође у контакту са клиничарима и научницима преко наших постојећих техничких партнерстава и мрежа у Кини.

Да би се смањио ризик од ширења респираторних болести, СЗО препоручује да људи у погођеним подручјима буду у току са вакцинацијама , одржавају дистанцу од људи који су болесни, остају код куће када су болесни, траже медицинску негу по потреби, носе маске по потреби и редовно перу руке .