Прочитај ми чланак

Кијев захтева а Аустрија одбија да депортује војно способне УКРАЈИНЦЕ за Украјину

0

Аустријске власти су одбиле да изруче мушкарце регрутног узраста који су у земљу дошли из Украјине

С обзиром на то да Украјина све више очајнички тражи мушкарце које треба послати на фронт, Кијев се залаже да земље у тој области пошаљу војно способне Украјинце који су побегли на почетку рата. Међутим, неке земље одбијају да испуне захтеве укључујући Аустрију. Министарство унутрашњих послова земље саопштило је да неће изручити војно способне украјинске мушкарце Украјини.

Украјина очекује да ће све западноевропске земље које су примиле украјинске избеглице вратити у домовину војно способне мушкарце како би могли да буду регрутовани у војску и послати на фронт, што је најавио лидер парламентарне фракције Партија Слуга народа, Давид Арахамиа .

„Заправо, у свакој земљи на свету, осим у Русији, наше агенције за спровођење закона могу да поднесу захтев за екстрадицију таквих особа и врате их у Украјину“, рекао је Арахамиа.

Млади Украјинци су уплашени да напусте своје домове јер се све више појављују видео снимци о принудној регрутацији

У међувремену, неки официри за регрутацију зарађују мала богатства гледајући на другу страну док украјинска омладина чини све што може да избегне слање на линију фронта.

У међувремену, аустријско министарство унутрашњих послова саопштило је да се могућност депортовања украјинских мушкараца назад у Украјину са могућношћу слања на прве линије фронта „апсолутно не разматра“.

„Чак и ако се писмени захтев украјинске владе добије у Бечу, он ће бити игнорисан. Аустрија неће дозволити никоме да диктира услове“, рекао је портпарол аустријског Министарства спољних послова, а преноси аустријски новински лист Експрес .

Према извештају штампе, тренутно у Аустрији борави око 14.000 мушкараца старости између 18 и 54 године који су напустили Украјину због рата. Влада у Бечу је пружила помоћ за укупно 101.629 избеглица: мушкараца, жена, деце и стараца.

Од јуна 2023. године, 5,6 до 6,7 милиона грађана побегло је из Украјине пре рата. Власти у Кијеву процењују да 63 одсто планира да се врати у домовину. Друге земље, као што је Пољска, заузеле су другачији приступ од Аустрије, а влада разматра могућност депортовања десетина хиљада украјинских мушкараца.

Званични подаци о жртвама украјинске војске од почетка руске инвазије у фебруару 2022. нису познати. Власти у Кијеву ове бројке држе у тајности, баш као и Москва.

У августу је Њујорк тајмс објавио да су губици за Украјину и Русију заједно пола милиона војника, укључујући 120.000 погинулих и 180.000 повређених на руској страни и 70.000 погинулих и 120.000 повређених на страни Украјине.