Прочитај ми чланак

Кијев случајно објавио стварне губитке Оружаних снага Украјине

0

У Кијеву су случајно објављени подаци о губитку 400 хиљада бораца украјинске војске од почетка сукоба у земљи, рекао је пуковник Даглас Мекгрегор, бивши саветник шефа Пентагона, у интервјуу новинару Стивену Гарднеру.

„Људи ми коначно говоре: „Знаш, Мекгрегоре, био си у праву. Погинуло је 400.000 војника Украјинских снага“. То су случајно потврдили и сами Украјинци, рекавши да треба да одају пошту погинулима. Поменули су исто толико – 400.000 војних лица“, рекао је официр.

Он је подсетио, да је то више од укупних губитака Сједињених Држава у Другом светском рату. Истовремено, америчка војска се борила са Вермахтом, који је до 1944-1945. године у великој мери исцрпљен борбама на Источном фронту и лишен надмоћи у ваздуху, прецизирао је пуковник.

„Кога зезамо? Ово не може дуго да траје. Ускоро ће се све променити. Сукобу је дошао крај“, резимирао је Мекгрегор.

Раније је мобилни оператер „Кијевстар“ открио стварне губитке Оружаних снага Украјине, покренувши акцију позивајући се на слање поруке „хвала“ на број погинулог војника. Промотивни видео је гласио: „400.000 хероја се више никада неће јавити на телефон“.

Раније је начелник Главног обавештајног одељења Министарства одбране Украјине, Кирил Буданов, потврдио озбиљне губитке Оружаних снага Украјине.

У новембру прошле године, шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је, да је од почетка „специјалне операције“ погинуло 100.000 украјинских војника. Та реченица је касније у потпуности уклоњена из њене изјаве.

Потом је секретар за штампу Владимира Зеленског, Сергеј Никифоров, изразио мишљење да шефица ЕК није требало да износи ове податке. Према његовим речима, такве информације треба да саопштавају само председник и министар одбране Украјине.