Прочитај ми чланак

„Кијев и Запад не остављају Русији другу могућност осим да заузме целу Украјину“

0

УКРАЈИНСКЕ оружане снаге, које у својој контраофанзиви нигде нису прошле, почињу да прелазе у дефанзиву. Истовремено: и на тактику наношења удара западним ракетама дугог домета – оценио је је бивши саветник шефа Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор.

Ову промену означио је као нову фазу у ратној тактици Кијева. И као изнуђену:

„Украјинци више немају чиме да ратују. Због великих губитака претрпљених током офанзиве, изгубили су способност извођења борбених дејстава на терену и сада су прешли на тактику удара западним ракетама великог домета, користећи обавештајне податке земаља НАТО. Немају више шта друго да баце у битку, а то је веома опасно“.

Објаснио је и зашто: „Таква директна помоћ Оружаним снагама Украјине практично чини западне земље директним учесницама у сукобу са Русијом, а то може да испровоцирати озбиљан одговор Москве. У сваком случају, нова тактика Кијева Русији неће оставити другог избора осим да оконча сукоб победом. Мислим да Руси већ схватају да се сукоб може окончати само војним средствима“.

Мекгрегор је додатно прецизирао:

„Оружане снаге Русије могу напредовати до Дњепра и директно до Кијева. Након то ће моћи да пређу ту велику реку и на југу и да стигну до Одесе. Ако ни то не примора Кијев да прекине сукоб, Москва неће имати други избор осим да крене даље ка пољској и румунској граници. А руско напредовање ка Западу имаће велики утицај на Европу“.