• Почетна
  • СВЕТ
  • Израелски војници пустили псе на палестинског дечака (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

Израелски војници пустили псе на палестинског дечака (ВИДЕО)

0

488884_mali-palestinac-jutjub_f

Израелска војска истражује снимак са Јутјуба, који приказује војнике који су пустили псе на палестинског дечака. Видео је снимљен у децембру у Кармеи Цуру на Западној Обали, а пажњу јавности привукао је пошто га је на Фејсбуку објавио ултрадесничарски политичар Микаел Бен Ари, који је уз снимак написао: „Војници су малом терористу одржали лекцију“.

На снимку, који многи сматрају веома стресном, види се 16-годишњи Хамзех Абу Хашем како се тресе од шока, вришти и запомаже док му пси гризу одећу. Израелски војници га држе, а један се чује како говори „јофти“, што значи „добар“. Према преводу израелских новина Харец, војник у позадини пита „Ко је кукавица?“.

Отац нападнутог дечака рекао је за Харец да је његов син ухапшен 23. децембра прошле године због бацања камења и да је примљен у болницу због угриза паса пре него што је премештен у затвор, где се и даље налази.

– Његова мајка и ја смо погледали видео и нисмо могли да верујемо шта видимо. Моја супруга се умало онесвестила. Не знам да да постоје мајка и отац на овом свету који би били равнодушни на овакве призоре. Веома нас је погодило, посебно чињеница да је дечак био беспомоћан, а војници су га исмевали – рекао је отац.

Израелско министарство одбране, које је покренуло интерну истрагу, каже да ће бити предузети одређени кораци како би се спречили слични инциденти у будућности. Из израелске групе бораца за људска права кажу да је снимак пример стандардне војне праксе.

– Војници пусте псе с ланца да лове групу цивила. Пси их ухвате зубима и они не могу да побегну и држе их све док не дожу војници. У неким случајевима које смо забележили, пси одбијају да пусте особу па војници морају да употребе електрошокер како би их одвојили. Такође, војници на кацигама имају камере, па је снимљени видео био доступан и командантима.

Vesti online