Прочитај ми чланак

Израелски медији: Израел и Хамас близу споразума, сви таоци ће бити ослобођени

0

Како се наводи, споразум ће трајати 35 дана, а у том периоду ће бити ослобођени сви преостали таоци које је Хамас киднаповао током напада на југ Израела 7. октобра

Израел и Хамас су постигли основни споразум о већини питања која се тичу прекида ватре и ослобађања преосталих талаца, пренео је израелски лист „Харец“ позивајући се на изворе упознате са преговорима.

Како се наводи, споразум ће трајати 35 дана, а у том периоду ће бити ослобођени сви преостали таоци које је Хамас заробио током напада на југ Израела 7. октобра.

Такође, Израел ће ослободити палестинске затворенике и дозволити пролаз веће количине хуманитарне помоћи у Појас Газе.

Према наводима „Ал Џазире“, размена заробљеника ће бити спроведена по формули „један Израелац за сто Палестинаца“, а говори се и о прекиду ватре у трајању од два месеца.

Ипак, катарска мрежа пише да још увек има нерешених питања, подсећајући да је Хамас више пута нагласио да неће прихватити никакав споразум који не укључује трајни прекид ватре.

У преговорима учествују и Египат и Катар.

Саудијска Арабија је раније објавила да неће бити нормализације односа са Израелом док не дође до конкретних разговора о формирању палестинске државе, што је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одбацио.

Израелска влада се последњих недеља налази под све већим притиском чланова породица киднапованих Израелаца, који од ње траже да уради више на њиховом ослобађању.