Прочитај ми чланак

ИЗРАЕЛ СПРЕМА ПАКЛЕНУ ОФАНЗИВУ! Овај потез ће отерати све арапске земље у рат

0

Израелци се припремају за велику копнену офанзиву у Гази, што нису радили бар 10 година, изјавио је данас ексклузивно за Танјуг новинар агенција АП Џон Гамбрел, који се налази у Јерусалиму.

На питање каква је тренутна ситуација у зони дејства и у Јерусалиму, где се овај новинар тренутно налази, Гамбрел је саопштио да хеликоптери тренутно патролирају изнад града и да Израел нагомилава трупе уз границу.

Гамбрел је рекао да је Израел до сада покренуо више напада из ваздуха, да је Хамас узимао таоце и да прети да ће их убити у случају нових удара на Газу, а да су телекомуникационе везе отежане.

Како је навео, у овом тренутку власти Израела су тражиле да становништво у близини границе са Газом остане код кућа са залихама за 72 сата и видне су припреме за покретање ратних операција.

Гамбрел је казао да америчке трупе нису део активних борби, али да САД премештају носаче авиона и друга средства, док за сада није познато да ли је било захтева за помоћ од стране Израела.

Он је упоредио овај изненадни удар Хамаса сличним као што су били напади Ал Каиде на Њујорк или Јапана на Перл Харбур, и навео да су обавештајни пропусти који су се десили питање које треба да анализира израелска страна.

Хамас има помоћ споља

Гамбрел сматра да је велико изненађење што је у овом нападу Хамас користио различита средства, попут мотоцикала, грађевинских машина и параглајдера, и да је евидентно имао помоћ споља, као и да се поставља питање шта то још палестински милитанти имају на располагању.