Прочитај ми чланак

Израел понудио Хамасу примирје

0

Израел је преко посредника из Катара и Египта понудио Хамасу до два месеца примирја у Појасу Газе.

Израел је предложио Хамасу паузу у борбама у Појасу Газе до два месеца, као део вишефазног споразума који би укључивао ослобађање свих талаца у енклави, јавио је амерички портал „Аксиос“, позивајући се на двојицу израелских званичника.

Два израелска званичника изјавила су да је израелски ратни кабинет пре десет дана одобрио параметре новог предлога споразума о таоцима који се разликују од прошлих споразума које је Хамас одбацио и који су више окренути напред од претходних израелских предлога.

Израелски званичници рекли су да чекају одговор Хамаса, али су истакли да су опрезни оптимисти у погледу способности да се постигне напредак у наредним данима.

Договор би укључивао ослобађање свих преосталих живих талаца и враћање тела мртвих талаца у неколико фаза. У првој фази биће ослобођене жене и мушкарци старији од 60 година, али и таоци који су у критичном здравственом стању. Следеће фазе би укључивале ослобађање жена војника и мушкараца млађих од 60 година који нису војници, а затим израелских мушкараца војника и тела талаца.

Верује се да се више од 130 талаца и даље држи у Гази. Израелски званичници кажу да је неколико десетина талаца преминуло 7. октобра или у недељама од тада.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху одбацио је у недељу Хамасове услове за прекид рата и ослобађање талаца што би укључивало потпуно повлачење Израела и останак Хамаса на власти у Гази.