Прочитај ми чланак

Измакло контроли – Почео хаос: Позиви Путину да дође и заведе ред у ЕУ

0

Протести и блокаде путева тракторима у Пољској и Чешкој измичу контроли самих пољопривредника, а све су чешћи и антиукрајински изгреди.

Доказ за то је, како наводе агенције, банер у Пољској са позивом руском председнику Владимиру Путину да заведе ред у Украјини и Пољској, као и претње у Чешкој да ће на протесту пуцати на министре.

Пољска полиција зауставила је у уторак у Шлезији трактор током протеста пољопривредника са банером: „Путине, заведи ред у Украјини и Бриселу и у нашој влади“ и заставом бившег Совјетског Савеза а оградили су се одмах организатори правдајући се да не знају ко какве поруке ставља на свој трактор.

„Постоје параграфи за такве ствари, ко распирује мржњу подлеже казни. Чекамо резултат истраге тужилаштва. Улога Агенције за унутрашњу безбедност је да разјаснимо да ли је то појединачна глупост или фрагмент веће целине“, казао је данас министар координатор обавештајних служби Томаш Шемоњак.

У протестима у Пољској пољопривредници су већ неколико пута избацили на друм жито из украјинских камиона а током протеста у уторак и из вагона и то житарице које су биле намењене немачком тржишту. На први изгред председник Украјине Володимир Зеленски реаговао је у понедељак оптужбама за мањак солидарности Пољака са нападнутом Украјином у којој сељаци морају да жању летину у панцир прслуцима.

Заменик пољског министра пољопривреде Михал Колодјејчак, некадашњи лидер АГРОУНИЈЕ која је последњих година у Пољској организовала протесте и блокаде, поручио је Зеленском да „гледа своја посла“ и да му је паметније да се позабави попуњавањем редова своје армије.

„Лопта је сада на страни Украјине. Видећемо да ли ће хтети да се договоре. Ако то не успе пољска влада спремна је да уведе нове лимите. А да ли је проблем пољопривреде само увоз из Украјине? То је изашло на површину данас, сутра ће да тржиштем у Пољској владају трговински ланци или да постоји Зелени договор ЕУ. Желим да решимо проблем“, казао је Колодјечак телевизији Полсат.

Протести пољопривредника због обавеза које им намеће Зелени договор ЕУ, рецимо да део земљишта оставе као необрађене ледине или да не користе неке пестициде, док пољопривредни производи из Украјине или Латинске Америке таква ограничења и трошкове немају, постају у Пољској карта опозиције у кампањи пред априлске локалне изборе.

У суседној Чешкој пречица су којом маргиналне радикалне и антисистемске странке покушавају да уђу прво у Европски парламент, после и у национални пошто им није пошло за руком да антиваксерске протесте или демонстрације у јеку енергетске кризе преточе у реалне политичке поене.

У понедељак је у Прагу половина пољопривредника који су дошли да тракторима блокирају чешку престоницу већ у подне прекинула протест и вратила се кућама када су, како су навели, схватили да су њихов протест против бирократије, захтева Зеленог уговора и неконтролисаног увоза украјинских пољопривредних производа отеле антисистемске странке, везане раније за антиваксерску сцену и антиукрајинске протесте.

Од тог протеста, чији организатор је, измедју осталог и агро-тајкун Здењек Јандејсек чији концерн је као и остала велика газдинства за разлику од малих и средњих газдинстава у Чешкој енормно профитирао од енергетске кризе и инфлације која је уследила, дистанцирала се већина пољопривредника које представљају Аграрна комора, Пољопривредни савез и Асоцијација приватних пољопривредника.

Пољопривредницима који су напустили протест сметало је и скандирање „Чешка Чесима“, типично за демонстрације екстремиста и радикалних националиста или претње пред протест на друштвеним мрежама да ће заједно са сељацима отићи пред владу с ватреним оружјем.

Полиција је ухапсила једног Чеха који је претио пуцњавом на министре јер је током претресања стана нашла код њега муницију и аутоматску пушку без легалне дозволе.