Прочитај ми чланак

Историчарка Гускова: Запад се спотакао о Србе док је кретао на Русију

0

Доктор историјских наука и балканиста Елена Гускова у ауторском тексту за "Руску газету" пише о томе зашто Запад иритира и само постојање Републике Српске

Срби су поносан и независан народ. Деведесетих, у тешкој борби, бранили су своју слободу и право да сами одлучују о својој судбини. Храбри, снажни и непопустљиви Срби из БиХ показали су целом свету да Западу можете рећи „не“, да можете бити непослушни и не издати своје пријатеље. На Србе се Запад саплео када је кренуо на Русију, навела је балканиста Елена Гускова.

То је разбеснело „кустосе“ из Европе и САД који покушавају да забране Републици Српској да слави свој празник и које иритира само постојање Републике Српске, јер је према Дејтонском споразуму из 1995. године, који је неко написао у Вашингтону, Република Српска требало врло брзо да се распадне у муслиманску државу. Срби су били уверени да је децентрализација једини начин да опстану и придруже се европским вредностима, наводи Гускова.

„Република Српска већ сасвим очигледно постаје центар српства на Балкану. Такав обједињујући принцип данас није видљив у Београду, нити је видљив на другим местима. Али захваљујући унутрашњој и спољној политици Милорада Додика, Бањалука се данас може назвати центром бриге за Србе у другим регионима Балкана“, навела је она.

Током свих ових година, Република Српска је ојачала своју позицију – ојачала институције власти, привреде, ојачала јединство политичких партија, ослободила се страха од последица донесених одлука. Било је озбиљних потешкоћа на том путу, посебно када је Европа почела да намеће антидејтонске законе. Било је неопходно предузети кораке који би могли блокирати овај процес, наводи Гускова и цитира Емира Кустурицу који сматра да је Додик „нешто најбоље што може да се деси Републици Српској“.

Додик са својим ставом не одговара Западу, наводи Гускова. Осуђују се његови поступци и политика уопште, уводе му се санкције, организују се обојене револуције, протести опозиције, провокације невладиних организација. Али… Срби су тврдоглави у одбрани својих права. И сваке године 9. јануара сви Срби БиХ славе Дан Републике Српске грандиозним прославама. Тако ће бити и ове и свих наредних година, навела је.

„Срби имају право да ојачају своју аутономију и самоопредељење. Срби ће и даље пружати отпор онима који желе да уједине БиХ, који намећу решења која нису прихватљива српском народу“, оценила је Гускова.

„Москва је увек била наклоњена ставу председника Републике Србије Милорада Додика, помажући му свим могућим дипломатским средствима, подржавајући га у многим подухватима. Руско руководство веома цени став Милорада Додика о низу питања важних за Москву“, додала је историчарка.

Конкретно, наставља она, Српска је учинила све да спречи БиХ да се придружи санкцијама Русији, како је то желело Сарајево, и да призна независност тзв. Косова. Са своје стране, Русија чврсто стоји на свом ставу очувања Дејтонских мировних споразума и укидања овлашћења високог представника. У Савету за имплементацију Мировног споразума Русија увек заузима објективан став и брани интересе Републике Српске, закључила је Гускова.