Прочитај ми чланак

Испливали детаљи докумената који откривају постојање биолабораторија у Украјини…

0

Тврдње о постојању биолабораторија у Украјини у којима су се “гајили” опасни вируси и узрочници смртоносних болести под окриљем САД, поново су подгрејали руски војни извори. Министарство одбране је пре неколико дана објавило да су њихови оперативци дошли до докумената у којима се наводи да је Маријупољ био регионлни центар за биолошке експерименте са две лабораторије, у којима су научници експериментисали са узрочницима колере. Осим тога, наводе и да је поред Америке и Немачке у цео процес прсте умешала и – Пољска.

Шеф Радијационог, хемијског и биолошког одељења руске војске Игор Кирилов у среду је истакао да имају сведочанства о хитном уништавању ових папира који потврђују повезаност са Америком. У документацији до које су по заузимању Маријупоља дошли руски војници наводи се и да су бактерије које узрокују колеру на почетку рата у Украјини слали најпре у Кијев, а затим и у САД. Папири, наводно, откривају и да је читава операција са производњом биолошког оружја била спроведена од 2014. године.

Руске војне снаге дошле су и до информација о ширењу туберкулозе на фалсификованим новчаницама које су још 2020. године биле дељење деци у селу Степаново у Луганској области. Лажне монете су, наводно, биле “натопљене” вештачким вирусом довољно да изазову болест. И не само то, операција је била темељно осмишљена да агенси буду отпорни на лекове који се користе против туберкулозе.

Документација, према наводима руске стране, доноси и податке да су потенцијалне опасне биолошке лекове тестирали на психијатријским пацијентима у Харкову. Експериментима су били подвргнути мушкараци од 40 до 60 година у тешком стању. Према Кириловим речима, Сједињене Америчке Државе у Украјини су током истраживања испитивале могућности изазивања епидемија на одређеним територијама.

Руси су у новим изјавама оптужили да је у ове процесе, поред САД и Немачке, умешана и Пољска. Како је истакао Кирилов, пољски Институт за ветерину је заједно са Америком учествовао у истраживању вируса беснила. Ови експерименти су, како тврде, били спроведени у сарадњи са америчким институтом “Бетел”, једним од кључних сарадника Пентагона. Влада Пољске је такође била главни финансијер Лавовског медицинског универзитета, у чијем је саставу Институт за епидемиологију и хигијену, а чије пројекте новчано подржавају и САД.

Све папире који сведоче о овим инофрмацијама Руси су пронашли у ветеринарској лабораторији у Маријупољу, где су преузели и 124 узорка, међу којима је и било изазивача болести које нису карактеристичне за животиње, као што је трбушни тифус.

Половином априла Министарство одбране је објавило шему финансирања биолабораторија преко фирми повезаних са Пентагоном и имена људи који су надгледали ову операцију. Руски представник у Уједињеним нацијама у Женеви Генадиј Гатилов на седници је говорио о немачким пројектима изучавања смртоносних болести у источној Европи. Кирилов је у истом обраћању подсетио да је Немачка 2013. године одлучила да спроводи национални програм биолошке безбедности, независно од Вашингтона. Овде је било укључено 12 земаља, међу којима и Украјина.

Шеф Радијационог, хемијског и биолошког одељења руске војске Игор Кирилов нагласио је и да су у програму учествовали институти из Минхена, Берлина, Грајфсвалда и Хамбурга. У периоду од 2016. до 2019. било је прикупљено 3.000 узорака крвног серума грађана који живе у 25 региона Украјине.

Руси су пре месец дана изнели податке да се унутар украјинске фабрике “Азовстаљ” у Маријупољу, тада актуелном центру руско-украјинских сукоба, налази лабораторија са биолошким наоружањем. Њихови оперативци тада су истицали да имају сазнања да се испод индустријске зоне “Азовстаља”, која је у власништву украјинског олигарха Рината Ахметова, простиру 24 километра тунела на дубини до 30 метара где су била спроведена испитивања за израду биолошког оружја.

Унутар “Азовстаља”, како је истицала руска страна, био је смештен и тајни НАТО објекат ПИТ-404 и лабораторија са биолошким оружјем. Биолошку лабораторију израдила је и њоме руководила компанија “Метабиота”, која је повезана са Хантером Бајденом, сином актуелног председника САД Џозефа Бајдена, Ринатом Ахметовим и Владимиром Зеленским. Дубоко испод купола украјинске индустријске зоне “Азовстаља” научници су, према Русима, обављали испитивања на становницима Маријупоља за израду биолошког оружја под директивом западних специјалиста.

Међутим, ниједна од ових тврдњи није добила званичну потврду и остала је на нивоу спекулација. Али од самог почетка руско-украјинског сукоба до јавности са обе стране стижу оптужбе о постојању биолошког оружја, које ниједна од сукобљених земаља није признала.

ПАТОГЕНИ КУГЕ, АНТРАКСА, БРУЦЕЛОЗЕ…

Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН почетком марта поновио је тврдње Москве да су се у Украјини одржавали биолошки експерименти са патогенима куге, антракса, бруцелозе, дифтерије, дизентерије и још неких смртоносних вируса и указао да је ризик од употребе биолошког оружја реалан. Руски представник је изјавио да су лабораторије за вакцине против ковида коришћене за прављење биолошког оружја, као и да је то био изговор за коришћење биолабораторија у опасне сврхе.

– Ризик је реалан, с обзиром на интересе радикалних националистичких група у Украјини које знају за рад са опасним патогенима. Помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд потврдила је да су постојале опасне студије у лабораторијама у Украјинии рекла да истраживања не смеју да падну у руке руских снага – рекао је руски дипломата.