Прочитај ми чланак

Илон Маск упозорава: Обећање о НАТО чланству Украјине увод у нуклеарну апокалипсу!

0

Обећање државног секретара САД Ентонија Блинкена да ће Украјина постати чланица НАТО-а подсећа на сцену из филма о нуклеарној апокалипси, упозорава технолошки могул Илон Маск.

Блинкен је поновио да су његова земља и друге НАТО чланице „чврсто“ решене да укључе Украјину у војни блок, додавши да је сврха овонедељног самита Алијансе у Бриселу „да се помогне у изградњи моста ка чланству“ Кијева.

Коментаришући Блинкенове изјаве на Иксу (некадашњи Твитер), Маск је поручио да „овако буквално почиње филм о нуклеарној апокалипси“, поделивши уједно сцену из америчког филма „Дан после“, а који приказује фиктивни нуклеарни рат између САД и Совјетског Савеза.

Позивајући се на своје изворе међу представницима Алијансе, међутим, „Њујорк тајмс“ је недавно објавио да Украјина неће бити позвана у НАТО током јулског самита у Вашингтону, пошто би, како је лист навео, обавезе колективне безбедности увукле Алијансу у највећи копнени рат у Европи од 1945. године.

Москва је у више наврата истицала да су ширење НАТО-а у Европи и промовисање идеје украјинског чланства упркос руским примедбама међу кључним разлозима за текући сукоб.   

Маск је претходно позвао Кијев да понуди уступке Москви у замену за мировни споразум. Он је такође подржао аргумент да су покушаји САД да ослабе Русију наоружавањем и финансирањем Украјине имали супротне резултате.