Прочитај ми чланак

Хиперинфлација: Људи немају да купе кило меса док се политичари спремају за изборе

0

Иако је већ годинама и деценијама познато да аргентинска економија грца у инфлацији, овог месеца стигли су поражавајући подаци. Годишња стопа инфлације у Аргентини је у августу порасла на 124,4 одсто и достигла највиши ниво од 1991. године. Ово је изазвало застрашујућу кризу и скок трошкова живота у овој јужноамеричкој земљи, у којој већи део становништва размишља како ће купити храну и платити станарину. У међувремену, политичари се спремају за председничке изборе који су заказани за октобар, а оно најгоре се тек очекује - стопа инфлације ће до краја године достићи невероватних 170 одсто.

Скок цена хране и основних животних потрепштина, много већи него што је ико очекивао, приморао је сиромашне Аргентинце да свакодневно обилазе бројне радње у потрази за бољим понудама и јефтинијим опцијама, јер поскупљења остављају велике разлике у ценама од једне продавнице до друге.

Лов на храну

Августовска месечна инфлација од 12,4 одсто – цифра која се поклапа са годишњом инфлацијом у већини земаља широм света, довела је до тога да се преко 40 одсто становника Аргентине посматра као сиромашно. Такође је довела и до беса код традиционалне политичке елите, јер – избори су заказани за октобар и за њих се треба припремити. За то време, грађани се припремају за нешто друго – лов на јефтинију храну.

Сиромаштво

„Много је тешко. Сваки дан ствари коштају мало више, то је као да се увек такмичите са временом, у потрази и тражењу. Купите све што је јефтиније на једном месту, а одете на следеће место и купите нешто друго“, рекла је локалним медијима Лаура Целиз док је куповала намирнице у Тапијалесу на периферији Буенос Ајреса.

Њен супруг Фернандо Кабрера (59) је израчунавао суме на калкулатору, како би упоредио цене воћа и поврћа.

„На овај начин покушавамо да победимо инфлацију или да се бар мало такмичимо“, додао је он.

Анализа стручњака Централне банке, објављена након изласка нових података, предвиђа да ће инфлација до краја године износити око 169 процената, што је нагли пораст у односу на процену од 141 проценат само месец дана раније. Предвиђена је месечна инфлација од 12 одсто у септембру и 9,1 одсто у октобру.

Аргентина је сада уплетена у циклус економских криза, са великим опасањем вредности пезоса, што доводи до стабилне депресијације, троцифрене инфлације, негативних резерви Централне банке и слабљења привреде због суше која погађа пољопривреду.

Земља се такође бори да спаси договор са Међународним монетарним фондом (ММФ), који је вредан 44 милијарде долара. Поред тога, Аргентина се суочава са опасношћу да ће морати да плати правне трошкове од 16 милијарди долара, након пресуде америчког суда у вези са државним преузимањем енергетске компаније ИПФ пре једне деценије.

Криза у сенци избора

Све ово дешава се док је у току кампања за председничке изборе следећег месеца. Радикални либертаријанац Хавијер Милеј је на изненађење многих фаворит испред кандидата естаблишмента за министра економије Серхија Масе и конзервативке Патрисије Булрих.

А сама инфлација би ипак могла да се погорша усред изборне неизвесности. Међу онима који су преживели кризу осамдесетих и деведесетих година прошлог века, ране су и даље свеже, а актуелна ситуација злокобно подсећа на велику град и сиромаштво из прошлости.

„Неке процене кажу да би инфлација до краја године могла да износи и 180 одсто, због чега говоримо о рекордним нивоима инфлације“, рекао је локални економски аналитичар Дамијан Ди Пејс, додајући да друге нације у региону не доживљавају овакве кризе.

Министар економије Маса, који је смањио порезе да би ублажио утицај инфлације на раднике, рекао је да је август био „најтежи“ месец, упирући прстом у ММФ.

„Девалвација валуте од 20 одсто, коју је наметнуо ММФ, знали смо да ће погодити џепове свих аргентинских породица“, рекао је он.

Власници предузећа, који се и сами суочавају са тешким циклусом раста велепродајних цена, такође пате од несташице производа због неизвесности од инфлације.

Месар Марсело Капобијанко (53) плаши се да ће морати да затвори своју продавницу и размишља о емигрирању у иностранство. Он приказује цене меса у доларима, валути коју многи користе као уточиште од сталне девалвације пезоса.

„То је драматично. Не знамо како ћемо платити кирију овог месеца, како ћемо платити струју“, рекао је он у својој месари у Оливосу, на периферији Буенос Ајреса.

„Људи су љути и имају право да буду јер не могу себи да приуште да купе килограм меса. Већ размишљамо о томе шта ћемо да урадимо јер, у стварности, ако се ово настави, мислим да ћемо морати да затворимо радњу“, рекао је он.