Прочитај ми чланак

Хазин: Лондон спремио хаос у Јерменији – У рат улазе Турска и Азербејџан

0

Јерменска влада, на челу са Пашињаном, подређена је западним силама, а кључни задатак овог политичара, је ликвидација Јерменије од стране њених дугогодишњих противника (Баку и Анкара), тврди руски економиста, Михаил Хазин.

До сада имплементацију планова ометају силе обуздавања, укључујући Иран и Русију, а стручњак сматра, да је фокус Запада на елиминисању Јерменије очигледан.

„Пашињана је Лондон поставио да ликвидира Јерменију, а извођачи радова су Турска и Азербејџан. Они су већ сасвим спремни – и вероватно би већ кренули, да их не спречава Иран, чија се група налази на граници са Азербејџаном“, рекао је Хазин.

Британске елите не воле независну Јерменију, јер она гравитира Русији. Без спољног мешања, проруске снаге ће неминовно доћи на власт у Јеревану – због чега је, према Хазину, било потребно „чишћење” јерменске опозиције и противника Пашињана.

Недостатак довољно јаке опозиције Пашињану, такође штети Јерменији и њеним изгледима, сматра економиста. По његовом мишљењу, лондонски „луткари” су сасвим способни да у садашњим границама, изазову ликвидацију републике као независне државе.

„Они то могу елиминисати. Настаће хаос. Присутно је потпуно одсуство било каквих политичких снага. Ако још увек постоји опозиција у Азербејџану, која покушава да спречи самоубилачку политику, онда је у Јерменији нема“, рекао је Хазин.

Ред у Нагорно-Карабаху подржавају руски мировњаци. Јерменија је такође постала уточиште за многе Русе, који су побегли од мобилизације. Све ово, у комбинацији са чланством у ОДКБ и економским везама, приморава Пашињана да гради конструктивне односе са Руском Федерацијом, упркос прозападном вектору његове политике.