Прочитај ми чланак

ХАОС У МЕКСИКУ: Ухапшен нарко бос Ел Чапо, пуцњава на аеродрому, возила у пламену

0

Син злогласног мексичког наркобоса Ел Чапа (презивају се Гузман), који је породични крими посао још више унапредио, ухапшен је у Кулијакану у Мексику, објавили су мексички званичници. Истовремено је земљу захватила незапамћена епидемија насиља.

Мексичке власти ухапсиле су сина познатог наркобоса Ел Чапа јутрос у операцији у Кулијакану, граду на северозападу земље који је деценијама био матична база картела Синалоа, рекла су три званичника мексичке владе.

Званичници, који нису били овлашћени да јавно говоре о рацији, рекли су да су снаге сигурности ухапсиле Овидија Гузмана Лопеза, сина Хоакина Гузмана Лоере, злогласног господара криминала познатог по надимку Ел Чапо.

Гузман Лопез пребачен је у војну базу у Мексико Ситију, рекла су два званичника. Након хапшења Ел Чаповог сина, који је и сам био истакнути вођа картела, мексичка се влада спрема да прогласи победу у борби против насиља. Последњих је месеци у тој држави избила епидемија насиља, која се сматра најсмртоноснијом у новијој историји.

Хаос на улицама Кулијакана

Наоружане су банде на рацију коју је наредила власт одговориле паљењем возила и блокирањем главних саобраћајница које воде из града. Видео снимци на друштвеним мрежама приказују аутобусе и теретна возила у пламену. На Твитеру се појавило мноштво видеоснимака које приказују пуцњаву и полицијску рацију, преноси Индеx.хр.

Пуцњава се одвијала и на аеродрому, који је на Твитеру потврдио да је затворена из безбедносних разлога. Један је авиопревозник рекао да је један од његових авиона погођен у пуцњави, док су у њему били путници. Забележене су и отмице аутомобила.

„Кулијакан је пустиња“, рекао је званичник. „Црвени крст распоређен је по граду, као и ватрогасци.“

Градоначелник Хуан де Диос Гамез потврдио је на Твитеру да савезне оружане снаге спроводе операцију у Кулијакану од зоре.

Нарко бос под заштитом државе

Породица Гузман има дугу историју бежања мексичким властима. Ел Чапо је два пута бежао из затвора. Савезни тужиоци у Сједињеним Државама кажу да су његови синови помогли у оркестрирању његовог злогласног бекства из строго осигураног затвора 2015. године кроз тунел дугачак скоро два километра из туша у његовој ћелији.

Амерички адвокат Гузмана Лопеза Јозефа Личман, који је такође заступао његовог оца, одбио је да коментарише хапшење. Званичници министарства правосуђа САД-а, који су 2019. подигли оптужницу против Гузмана Лопеза и једног од његове браће, одбили су да коментаришу јесу ли тужиоци затражили изручење.

Године 2019. снаге сигурности упале су у Цулијакан и притвориле Ел Чаповог сина Гузмáна Лóпеза, а затим га пустиле након што су наоружани припадници картела отворили вал паљбе из аутоматских пушки по граду, палили аутомобиле и узели припаднике снага безбедности за таоце.