Прочитај ми чланак

Форбс: Русија окупила 500 тенкова и 40.000 војника за заузимање ове области

0

Русија планира да заузме град Купјанск у области Харков до марта 2024. као поклон Путину уочи руских председничких избора, распоређујући 500 тенкова и више од 40.000 војника.

Како се наводи, руска војска планира да поврати огромну територију Харковске области, коју су Руси накратко заузели 2022. године.

„Руска Федерација планира да заузме целу Доњецку и Луганску област и део Харковске области до реке Оскол до марта 2024. године“, објаснио је украјински Центар за одбрамбене стратегије.

Река протиче кроз Купјанск са севера.

„Делић Харкова био би поклон Путину на дан избора од руске војске у Украјини“, пише Форбс.

Како се наводи, Купјанск и оближња насеља брани око 10 украјинских бригада, које броје око 20.000 војника и стотине тенкова, борбених возила и хаубица.

Међутим, проблем остаје у муницији. Сједињене Државе су биле један од највећих донатора 155 мм граната за највеће украјинске топове – а републиканци у америчком Конгресу прекинули су помоћ Украјини прошле јесени.

Од тада, дневни број граната који се додељују украјинским трупама смањен је за две трећине на само 2.000 граната. У међувремену, руске трупе испаљују до 10.000 граната дневно захваљујући сталном снабдевању муницијом из Северне Кореје.

Као што је наведено, нова предност Русије у ватреној моћи омогућава јој да концентрише артиљерију без много страха од украјинске противбатеријске ватре и да усмери концентрисане батерије на насељена места.

„Недостатак артиљерије и кашњења западне безбедносне помоћи створиће неизвесност у украјинским оперативним плановима“, упозорава Институт за проучавање рата у Вашингтону.

Украјина покушава да надокнади недостатак муниције коришћењем хиљада ФПВ дронова, али је домет таквог дрона само 2-3 километра. Ово је премало за лов на руску артиљерију стационирану 20-25 км од фронта.

САД су престале да пружају војну помоћ Украјини након што је буџет претходног програма војног снабдевања коначно пресушио у децембру. Истовремено, ЕУ ремети снабдевање муницијом, иако не одустаје од намере да настави подршку.

У међувремену, украјински артиљерци су принуђени да промене тактику гранатирања због недостатка муниције. Они су приморани да бирају само одређене потврђене мете.