Прочитај ми чланак

Ево шта Путин планира – „Овај успех треба искористити“

0

Заузимање Авдејевке је успех руске војске који треба искористити за даље напредовање, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.

Али како је навео, за то су потребне припреме.

„Што се тиче ситуације у Авдејевки у целини, то је несумњиво успех и честитам Вам на томе. То треба даље развијати, то је очигледно. Али тај за напор се треба добро припремити и обезбедити људство, наоружање, опрему и муницију“, рекао је Путин на састанку са министром одбране Сергејем Шојгуом, јавља ТАСС.

Шојгу је Путину поднео извештај о заузимању Авдејевке, у коме је навео да је то место освојено уз минималне руске губитке.

Шојгу је истакао да су припреме за освајање Авдејевке почеле у јесен 2023. године, као и да је „ослобођено“ више од 72 квадратна километра територије. Према његовим речима, операција у Авдејевки била је „велико изненађење“ за украјинску војску.

Он је објаснио да су руске снаге дневно изводиле и 460 удара на утврђену Авдејевку, и да је употребљено, како је навео око 200 тона муниције.

„Противник је, повлачећи се, оставио пуно рањеника и много наоружања, укључујући стране противтенковске ракете и преносиве бацаче ракета“, рекао је Шојгу. Под руском контролом сада је и фабрика кокса у Авдејевки, рекао је он додајући да руске јединице напредују на запад. Авдејевка се налази северно од Доњецка, а борбе за тај град између украјинских и руских снага трајале су неколико месеци Шојгу је навео и да су руске снаге преузеле контролу над селом Кринки, у региону Херсона, на левој обали Дњепра.

Украјинске снаге су у овом делу фронта изгубиле 1.820 војника.

Шојгу је објаснио да је завршен рад на рашчишћавању ове територије, где су се налазиле четири бригаде поморске пешадије Оружаних снага Украјине које су имале задатак да стигну до западне обале Крима. Према његовим речима, освајање Кинкија представља „крај украјинске противофанзиве“.