Прочитај ми чланак

ЕУ одустала од санкција патријарху Кирилу

0

Европска унија одустала је од уврштавања патријарха московског и целе Русије Кирила на санкциони списак због става Мађарске, јавила је агенција ДПА позивајући се на дипломатске изворе. Агенција није навела никакве друге детаље.

Након ове одлуке договорен је шести пакет антируских санкција који садржи постепено одустајање од испорука нафте из Русије.

Након седнице Савета Европе мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је став Мађарске по питању санкција руском патријарху Кирилу одавно познат.

„Став Мађарске у вези са могућим увођењем санкција патријарху Кирилу одавно је добро познат партнерима из Европске уније… више пута је саопштаван последњих недеља. На ванредном састанку Савета Европе у понедељак-уторак нико није био против става Мађарске“, наводи се у Орбановој изјави коју је пренела агенција МТИ.

Раније је објављено да се Мађарска противи захтеву да се руски патријарх Кирил стави на списак шестог пакета санкција.

Русија је 24. фебруара започела специјалну војну операцију у Украјини. Председник Русије Владимир Путин назвао је њен циљ „заштитом људи који су већ осам година изложени геноциду од стране кијевског режима“. Како је саопштило Министарство одбране РФ, од 25. марта Оружане снаге су извршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине. Како је раније наведено, главни циљ руског Министарства је ослобођење Донбаса.

Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.